Mii de bancomante vor dispărea. Anunțul care dă fiori cetățenilor

Pentru a fi nevoiți să renunțe la utilizarea banilor cash, guvernele și băncile și-au dat acordul să scoată din funcțiune din ce în ce mai multe bancomate. Se întâmplă deja în România, iar Occidentul este cu mult înainte, din acest punct de vedere. 

24 oct. 2022, 16:47
Mii de bancomante vor dispărea. Anunțul care dă fiori cetățenilor

Cash-ul nu mai e „cool”, susțin din ce în ce mai multe instituții bancare, dar și guvernele. Australia, stat cunoscut pentru numărul mare de adepți ai ideologiei „politically correct”, este campion la scos bancomante din funcțiune. Peste 1.600 de sucursale bancare din „țara cangurilor” s-au închis la nivel național, în ultimii șase ani, arată cele mai recente date. De asemenea, peste 300 de sucursale au fost desființate doar în ultimul exercițiu financiar.

Australian Prudential Regulation Authority (APRA) a dezvăluit că în exercițiul financiar încheiat în iunie 2022, 96 de sucursale bancare au fost închise în NSW, 57 în Queensland și 88 în Victoria, scrie ABC.au.

Închiderea sucursalelor din acest an reprezintă o scădere cu 7% a numărului de servicii bancare la nivel de sucursală în întreaga țară, mai atenționează specialiștii.

De asemenea, numărul sucursalelor bancare la nivel național a scăzut drastic în ultimii cinci ani, cu aproape 30%. Criza COVID-19 a accentuat această tendință.

Un oficial al Asociației Băncilor din Australia a declarat că băncile „investesc mult în funcționalitatea digitală și în securitatea așteptată de numărul tot mai mare de clienți digitali”.

După ce s-au închis sucursale pe bandă rulantă, numărul australienilor care folosesc internet banking a crescut la 89%.

Anual, mii de bancomate din Occident sunt scoase din funcțiune, pentru a facilita noul „trend”, tranziția la portofelul digital.

 

Avertismentul juriștilor: guvernele, mai puternice dacă dispar banii cash

 

Din ce în ce mai mulți juriști și economiști vorbesc despre viitorul banilor fizici (FIAT). Avocatul Veronica Dobozi crede că omenirea se îndreaptă cu mare viteză către un nou început: explozia banilor digitali, respectiv dispariția banilor fizici.

În opinia avocatului Veronica Dobozi, tranziția completă la portofelul digital va aduce beneficii, dar și pericole. Printre aspectele mai puțin fericite pentru persoanele fizice se vor număra posibilitatea guvernului de a introduce instant sancțiuni/amenzi cetățenilor, respectiv accesul total al executivului la finanțele oamenilor, ceea ce reprezintă, implicit eliminarea confidențialității.

Avocatul Veronica Dobozi crede că se poate ajunge în puctul în care cetățenii să devină total dependenți de guvern, astfel încât nu-și vor mai putea cumpăra nici măcar produse de la patiserie dacă nu au activat portofelul digital, potrivit editorialului publicat pe Juridice.ro.