Mii de greci s-au bătut cu poliţia după ce Parlamentul a adoptat noul buget de austeritate VIDEO

Parlamentul din Atena a aprobat duminică noapte bugetul pe anul viitor. Proiectul prevede măsuri suplimentare de austeritate. Mii de greci s-au adunat în faţa legislativului şi s-au încăierat cu poliţia.

RomaniaTV.net
12 nov. 2012, 07:00
Mii de greci s-au bătut cu poliţia după ce Parlamentul a adoptat noul buget de austeritate VIDEO

Mii de oameni au ieşit pe străzi la Atena, la chemarea principalelor două sindicate din ţară. Mulţimea a stat în faţa parlamentului ore în şir – până când aleşii au dezbătut şi votat bugetul pe 2013. Protestatrii au blocat circulaţia şi s-au încăierat cu forţele de ordine.

În pofida acestor violenţe, noul buget elen a fost aprobat.

„În total au votat 299 de deputaţi. 167 au votat pentru şi 128 împotrivă. Ceilalţi s-au abţinut.”

Acum, Grecia ar trebui să primească următoarea tranşă din împrumutul oferit de UE şi FMI – în valoare de 30 de miliarde de euri. Fără aceşti bani, ţara ar putea intra în faliment pînă la sfîrşitul anului.

„Grecia a făcut ce i s-a cerut şi toată lumea a recunoscut asta. Acum e timpul ca şi creditorii să se ţină de cuvânt şi cred că o vor face”, a declarat Antonis Samaras, premierul Greciei.

Ajutorul pentru greci s-ar putea lăsa însă aşteptat. Creditorii internaţionali nu ştiu deocmadată cum să facă datoria Atenei sustenabilă pe termen lung – astfel că polemicile privind următoarea tranşă de împrumut sunt încă departe de a se fi încheiat. În plus, Bruxellesul se confurntă cu propria sa criză bugetară. O reuniune pentru stabilirea cheltuielilor pe anul viitor s-a închieat duminică cu un eşec total. Comisia Europeană, Parlamentul European şi reprezentanţii statelor mebre s-au certat pe bani timp de 8 ore – iar apoi au părăsit sala de negocieri, cu mâna goală.

Miniştrii de finanţe din zona euro se vor întruni şi ei luni, pentru a discuta problema Greciei.