Mii de medici pregătesc un protest de amploare pe 21 martie

Mii de medici din toată ţara vor face grevă japoneză pe 21 martie, dacă sindicaliştii care îi reprezintă nu vor ajunge la un acord cu Ministerul Sănătăţii în privinţa creşterilor salariale solicitate.

RomaniaTV.net
02 mart. 2016, 13:28
Mii de medici pregătesc un protest de amploare pe 21 martie

Medicii sunt nemulţumiţi de salariile mici, în condiţiile în care sunt nevoiţi să muncească foarte mult. Medicii se plâng că salariile lor sunt printre cele mai mici din tot sistemul. Sindicaliştii cer o întâlnire de urgenţă la Ministerul Sănătăţii şi au anunţat că, dacă nu se va ajunge la un acord, mii de medicin di 70 de spitale vor organiza un protest pe 21 martie.

Acest protest nu va pune în pericol accesul la servicii medicale al pacienţilor, ci va fi o grevă japoneză. Totuşi, dacă nici aşa nu se va ajunge la un acord, este posibil ca medicii să decidă întreruperea activităţii timp de 2 ore în fiecare zi, până la o înţelegere. La protest şi-au anunţat participarea, potrivit România TV, medici din Timiş, Mehedinţi, Dolj, Olt, Brăila, Iaşi sau Teleorman, dar şi cei din Bucureşti, de la Floreasca, Universitar şi Bagdasar.

„Pe de o parte decidenţii şi legislativul consideră sectorul de sănătate important, dar în acelaşi timp întârzierile în luarea unor decizii plecând de la legea salarizării unice în sectorul bugetar, care ar fi trebuit să facă corecţiile disfuncţionalităţilor din sector, sunt deranjante. Sunt mai multe disfuncţionalităţi care ar fi trebuit să fie corectate integral, şi prin corelarea valorii prestării serviciilor de către casă către unităţile saniare tocmai ca să existe resursa financiară corespunztoare nivelului de salarizare adecvat pentru domeniul respectiv. Nemulţumirea este mare, decizua rămâne a membrilor de sindicat şi a colegilor lor, dar guvernanţii actuali trebuie să decidă odată pentru că tărăgănarea de peste 4 luni a problemei nu înseamnă de fapt decât neluarea în seamă a unei probleme urgente”, a declarat la România TV Bogdan Hossu, preşedinte Cartel Alfa.