Mii de oameni îngheaţă în case, fără gaze, la câţiva kilometri de Bucureşti

Mai multe localităţi din Ilfov au rămas fără gaze. Dispecerul Energetic de Gaze spune că acum află de problemă.

RomaniaTV.net
26 ian. 2012, 11:25
Mii de oameni îngheaţă în case, fără gaze, la câţiva kilometri de Bucureşti

Mai multe localităţi din jurul Bucureştiului, printre care Clinceni, Domneşti, Bragadiru, ori Ciorogârla nu mai au gaze de miercuri seară, oamenii îngheţând în propriile case, potrivit mai multor apeluri disperate venite pe adresa redacţiei.

„Vă rugăm să interveniţi pentru noi . Localităţile Domneşti , Ciorogârla ,Clinceni , Bragadiru şi altele din zonă nu au gaze. De  noaptea trecută presiunea este zero. Murim în case de frig. Vă rugăm să ne ajutaţi!”, spune Ion Seria. “Sunt din Clinceni şi n-avem gaze. E foarte frig”, spune un consumator, Ion Cojocaru. Presiunea din localităţile respective a început să scadă încă de seara trecută, iar în cursul nopţii a ajuns la zero.

Distribuţia de gaze din localităţile respective este asigurată de mai multe companii, printre care Petrom Distribuţie Gaze şi Distrigaz Sud. Dispecerul Naţional de Gaze spune că în sistem nu sunt probleme cu presiunea, toţi parametrii fiind normali, şi că, cel mai probabil, problema se găseşte pe reţelele de distribuţie. Unii dintre distribuitori ne-au spus însă că vina nu este a lor: alimentarea cu gaze a localităţilor este oprită pentru că staţiile de compresare nu au curent electric.

Potrivit ultimei informări a firmei Enel, care se ocupă de furnizarea de energie electrică în Bucureşti şi Giurgiu, la ora 12.00, în Ilfov  au ramas nealimentate o  LEA (linie electrică aerienă) si 5 LEA parţial, cu 57 de posturi de transformare, fiind afectate 6 localitati (zonele Mihailesti, Darasti, Popesti Leordeni, Domnesti, Chitila). În judeţul Giurgiu au ramas nealimentate total 8 LEA si 9 LEA partial, cu 199 posturi de transformare, fiind afectate 60 localitati (zona de nord a judetului Giurgiu – Ghimpati, Ogrezeni, Bolintin). Cei de la Enel spun că echipele fac tot posibilul pentru remedierea situaţiei, dar intervenţia este îngreunată de accesul dificil şi de viscol.

La Dispecerul Naţional, aflat în subordinea Transgaz, nu s-a primit nicio sesizare referitoare la lipsa gazelor. Ioan Rusu, director adjunct Transgaz, precizează pentru RTV.NET, că indicatorii din centrală sunt în parametri obişnuiţi. „O să vedem care-i cauza. Probabil ceva pe distribuţie. O să trimitem echipe la faţa locului să identifice problema pentru a vedea ce e de făcut”, spune Rusu.

Potrivit acestuia nu există probleme, acum, cu alimentarea cu gaze a Bucureştiului. Lucrurile ar putea, însă, să se schimbe substanţial în următoarele zile când se anunţă temperaturi de până la -15°C. „De acum două zile, de când a început viscolul, consumul pe Bucureşti a crescut cu 20%. Să vedem dacă, în perioada următoare, distribuitorii vor reuşi să aducă gaze în cantitate suficientă pentru că şi-au făcut calculele la început de lună pe temepraturi mult mai ridicate”, mai spune Rusu.

Asigurarea cu gaze a României pentru această iarnă este o problemă semnalată mai demult în presă. Scăderea drastică a producţiei Hidroelectrica din cauza secetei a turat la maxim producţia de electricitate termo, inclusiv pe gaze. Astfel, gazele din depozite au început să fie scoase anul trecut mult mai devreme decât prognozat. Surse din piaţă au afirmat că, dacă avem ghinionul unei ierni cu temperaturi scăzute în care temperaturile să scadă sub -10°C – 15°C mai mult de 10 zile consecutiv, atunci sistemul naţional de gaze poate claca. Mai mult, importurile nu ar putea să suplinească lipsa gazelor interne pentru că importatorii nu mai doresc să cumpere gaze atâta timp cât costurile cu achiziţia lor nu le sunt recunoscute în totalitate de Reglementatorul din Energie.