Mii de persoane demonstrează la Madrid pentru unitatea Spaniei şi apărarea Constituţiei

Mii de persoane s-au strâns, sâmbătă, în piaţa Colon din Madrid, demonstrând pentru unitatea Spaniei şi apărarea Constituţiei, a doua zi după aplicarea articolului 155 în Catalonia, relatează ABC. În schimb, în Catalonia, Carles Puigdemont le cere catalanilor să se opună Guvernului de la Madrid.

RomaniaTV.net
28 oct. 2017, 11:35
Mii de persoane demonstrează la Madrid pentru unitatea Spaniei şi apărarea Constituţiei

Demonstraţia din Madrid este organizată de Fundaţia pentru Apărarea Naţiunii Spaniole (Denaes), la această fiind prezentă şi preşedintele regiunii Madrid, Cristina Cifuentes.

Manifestanţii au afişat bannere de sprijin pentru Garda Civilă şi pe scria „Puigdemont la închisoare”.

Între timp, Carles Puigdemont a cerut, sâmbătă, catalanilor să formeze o „opoziţie democratică” faţă de iniţiativa Guvernului de la Madrid de a prelua controlul asupra regiunii catalane, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

„Este foarte clar că cea mai bună cale de apărare a progreselor înregistrate până în acest moment o reprezintă opoziţia democratică faţă de aplicarea articolului 155”, a afirmat Puigdemont.

Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat, vineri, cu 70 de voturi la zece şi două abţineri, o moţiune prin care se proclamă independenţa Cataloniei. În replică, Senatul Spaniei a dispus suspendarea autonomiei Cataloniei, iar Guvernul de la Madrid a iniţiat procedurile pentru preluarea controlului asupra regiunii.

După adoptarea moţiunii de către parlamentul catalan, premierul spaniol Mariano Rajoy a destituit Guvernul regional, a dizolvat Parlamentul catalan şi a convocat alegeri regionale anticipate la 21 decembrie.