Mii de protestatari au luat cu asalt reşedinţa preşedintelui fugar din Sri Lanka şi petrec în piscina acestuia GALERIE FOTO+VIDEO

Preşedintele statului asiatic Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a fugit sâmbătă din reşedinţa sa oficială din capitala Colombo, cu câteva minute înainte ca ea să fie luată cu asalt de mii de manifestanţi care i-au cerut demisia.

09 iul. 2022, 16:59

Canalele de televiziune din Sri Lanka au difuzat imagini cu sute de persoane escaladând gardurile palatului prezidenţial din centrul capitalei, mai apoi acestea deschizând larg porţile pentru alte mii de protestatari rămaşiiniţial afară.

Zeci de mii de persoane au participat anterior la o manifestaţie în cadrul căreia s-a cerut demisia lui Gotabaya Rajapaksa, considerat responsabil de criza economică fără precedent care loveşte Sri Lanka şi care a provocat o inflaţie galopantă şi grave penurii de carburant, electricitate şi alimente.

„Preşedintele a fost escortat într-un loc sigur”, a precizat o sursă din domeniul apărării din Sri Lanka. „Este în continuare preşedintele, este protejat de o unitate militară”, a adăugat ea.

Citeşte şi: O româncă ar putea deveni mai bogată cu un miliard de dolari. Și-a dat în judecată soțul, miliardarul John Paulson

Vineri, forţele de ordine au impus o interdicţie de circulaţie pentru a încerca să-i descurajeze pe protestatari să iasă în stradă, dar această măsură a fost ridicată după ce partidele de opoziţie, militanţi pentru drepturile omului şi baroul ţării au ameninţat cu acţiuni în instanţă împotriva şefului poliţiei.

Interdicţia a fost în orice caz în mare parte ignorată de manifestanţi, dintre care unii chiar au forţat sâmbătă autorităţile feroviare să-i urce în trenuri către Colombo pentru a participa la protest, au declarat responsabil locali pentru AFP.

Potrivit Reuters, care citează surse spitaliceşti, cel puţin 21 de persoane, între care doi poliţişti, au fost rănite şi spitalizate în timpul protestelor.

Citeşte şi: Atac cu cuțitul în spital. Patru persoane au fost înjunghiate în Shanghai