Mii de români pot primi gratuit panouri fotovoltatice. Mulţi au refuzat, deşi stau în beznă

Programul prin care autorităţile şi-au propus să-i scoată din beznă pe românii care stau în case izolate, neelectrificate, sună a eşec.

18 iul. 2019, 06:12
Mii de români pot primi gratuit panouri fotovoltatice. Mulţi au refuzat, deşi stau în beznă

Deşi 7.200 de gospodarii ar putea primi gratuit panouri fotovoltaice, doar câteva zeci de familii s-au arătat interesate, scrie stirileprotv.ro. În aceste condiţii, Administraţia Fondului de Mediu a prelungit cu încă 3 luni perioada de depunere a dosarelor, poate, poate, se schimbă ceva.

Citeşte şi Este oficial. Montarea panourilor fotovoltaice se va putea face fără autorizaţie de construire

În judeţul Braşov sunt 295 de gospodarii izolate care ar putea primi gratuit de la stat panouri fotovoltatice. Cereri de finanţare s-au depus pentru doar 39 dintre ele, toate în localitatea Holbav. Deşi stau în beznă, fără frigider, maşina de spălat sau pompa de apă, mulţi dintre localnici au refuzat ajutorul.

Localnic: „Nu are puterea necesară pentru a ne asigura utilităţile de care avem nevoie: maşină de spălat, o pompă de apă, frigider, tot ce este necesar în gospodărie. Panourile fotovoltaice înseamnă lumina, nu înseamnă forţă.”

În plus, oamenii se tem că dacă acceptă acum sistemele fotovoltatice, nu vor mai avea acces niciodată la reţeaua de curent electric şi asta ar însemna pentru ei condamnarea definitivă la un trai ca-n Evul Mediu.