Mike Pompeo acuză Moscova: „Otrăvirea lui Navalnîi a fost probabil orchestrată de înalţi oficial ruşi”

Secretarul de stat american Mike Pompeo afirmă că este o posibilitate foarte mare ca otrăvirea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi să fi fost ordonată de oficiali de rang înalt de la Moscova.

10 sept. 2020, 05:34
Mike Pompeo acuză Moscova: „Otrăvirea lui Navalnîi a fost probabil orchestrată de înalţi oficial ruşi”

Mike Pompeo a afirmat că oamenii din întreaga lume „văd acest tip de activitate pentru ceea ce este. Și când văd efortul de otrăvire a unui dizident, și recunosc că este o șansă substanțială ca aceasta să vină chiar de la oficiali ruși de rang înalt Nu cred că este bine pentru poporul rus„.

Echipa lui Navalnîi și rudele sale consideră că autoritățile ruse se află în spatele otrăvirii, în Kremlinul neagă vehement acuzaţiile. De altfel, autoritățile ruse au respins deschidea unei cauze penale, afirmând că nu există dovezi puternice că  a fost găsită otravă în corpul politicianului.

Citeşte şi Inventatorul Noviciok cu care a fost otrăvit Navalnîi: „Şi dacă va fi salvat, e greu de spus care vor fi consecinţele pe termen lung”

Lui Alexei Navalnîi i s-a făcut brusc rău în timp ce se află într-o cursă aeriană de la Tomsk spre Moscova. El a fost evacuat și internat după două zile în Germania, la insistențele soției sale. Experții germani spun că politicianul rus a fost otrăvit cu o neurotoxină de proveniență militară din perioada sovietică cunoscută ca Noviciok, ceea ce a dus la solicitări din partea Vestului pentru ca Rusia să investigheze cazul.

Guvernul german a afirmat că rezultatele testelor care arată că Navalnîi a fost victima unei neurotoxine au fost înaintate Organizației pentru interzicerea armelor chimice.