Miliţii proruse au ocupat o televiziune din Ucraina, unde au impus difuzarea posturilor ruseşti

Miliții proruse au ocupat sâmbătă televiziunea publică din localitatea Kramatorsk, din estul Ucrainei, au întrerupt transmisia posturilor naționale ucrainene și au conectat televiziunea rusă, transmite agenția EFE.
Filip Stan
19 apr. 2014, 12:51
Miliţii proruse au ocupat o televiziune din Ucraina, unde au impus difuzarea posturilor ruseşti

Locuitorii din Kramatorsk nu doresc să vizioneze televiziunea ucraineană care ne insultă în continuu și ne califică drept separatiști. Ei vor să vadă posturile rusești„, a declarat agenției ruse de presă RIA Novosti un reprezentant al insurgenților, potrivit Agerpres.

Este pentru a doua oară când miliții proruse ocupă sediul acestei televiziuni din Kramatorsk, unul dintre bastioanele insurgenților rusofoni care nu mai acceptă autoritatea guvernului de la Kiev. Cu o zi în urmă, o echipă de tehnicieni ucraineni, însoțiți de membri ai Serviciului de Securitate ucrainean, au reușit să restabilească semnalul televiziunii locale. Însă, potrivit unui purtător de cuvânt al acestei televiziuni, unitățile de poliție și ale Ministerului de Interne, care trebuie să asigure securitate edificiului, nu și-au făcut apariția, așa că această clădire este acum din nou ocupată.

Și în orașul învecinat Slaviansk cei peste 120.000 de locuitori pot viziona doar televiziunea rusă, deși justiția ucraineană a interzis difuzarea posturilor rusești, pentru a nu favoriza propaganda în favoarea ideilor separatiste.

În acest timp, manifestanții rusofoni continuă să ocupe sediul primăriei din Donețk, capitala regiunii omonime, în fața căruia au ridicat baricade și s-au adunat sute de partizani proruși, majoritatea tineri.

În urma negocierilor purtate joi la Geneva, șefii diplomațiilor din Ucraina, Rusia, SUA și UE au semnat o declarație ce prevede dezarmarea acestor miliții proruse, care trebuie să elibereze clădirile ocupate. Guvernul de la Kiev a acceptat în schimb să-i amnistieze pe cei care vor respecta dispozițiile acordului, cu excepția celor care ‘se fac vinovați de crime capitale’. Moscova, care este acuzată de Kiev că incită populația rusofonă din Ucraina la nesupunere, a promis că va coopera în aplicarea acordului care va fi supervizată de observatori OSCE.

Însă reprezentanții autoproclamatei republici populare Donețk condiționează predarea armelor de dizolvarea unor grupări ucrainene naționaliste, precum Sectorul de Dreapta sau Maidanul. Guvernul de la Kiev a respins o asemenea solicitare, dar a promis că se vor ceda mai multe competențe administrative și economice regiunilor, iar rusofonii vor putea în continuare să-și folosească limba maternă.

Pe data de 23 februarie, deputații Radei Supreme (Parlamentul de la Kiev) au abrogat Legea privind bazele politicii de stat în domeniul limbilor, lege din 2012 ce admitea bilingvismul oficial în regiunile în care minoritățile naționale depășesc 10%. Această decizie a provocat proteste în sudul și sud-estul Ucrainei, urmate de alipirea peninsulei Crimeea la Rusia.

Ulterior președintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a dezaprobat abrogarea legii și parlamentul a înființat o comisie pentru elaborarea unei noi legi, documentul fiind deja trimis pentru examinare instituțiilor internaționale, inclusiv Comisiei de la Veneția.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
„George Simion, preşedinte? În prima zi se ocupă de Gigi Becali, în a doua de Călin Georgescu!” Avertisment fără precedent pentru patronul FCSB lansat în direct
Capital.ro
Marea dezvăluire despre Călin Georgescu. S-a detonat bomba despre familia sa
Playtech.ro
Cum să-i pui poprire pe conturi și proprietăți unui prieten care refuză să-ți dea banii înapoi!
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Un medic urolog explică de câte ori pe zi e normal să mergi la toaletă, în funcţie de vârstă
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Netflix ridică ștacheta cu un nou serial. O distribuție de Oscar într-un thriller seducător
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Accident violent pe A1, în județul Arad. Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție, după ciocnirea a 3 vehicule
Cancan.ro
Mesajul pe care Giorgia Meloni i l-a transmis soției lui George Simion: 'Trebuie să vă ocupați de tot! Vestea bună e că...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
7.000 lei, plătiți la pensie. Casa de Pensii din România virează lunar banii. Cine îi va lua
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Viperele au năpădit un sat din România. Locuitorii fac apel pentru achiziționarea de seruri antiviperin / video+foto
MediaFlux
PPC Energie, fosta ENEL, schimbare pentru toți clienții. Consumul de energie din locuință va fi monitorizat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce facultate din România le asigură studenților un loc de muncă încă din al doilea an