Miliardar român spânzurat. Ce BILET DE ADIO s-a găsit asupra lui

Cei ce l-au cunoscut pe viticultorul de top din Tomeşti au despre acesta numai cuvinte de apreciere, fiind totodată surprinşi de gestul său. Investigaţiile „Ziarului de Iaşi“ au scos însă la iveală mai multe aspecte ce, pe fondul unei labilităţi psihice observate de apropiaţi în ultima vreme tot mai des, l-ar fi putut împinge la sinucidere. După ani de zile de căsnicie ce părea model, soţia îl părăsise recent. În acelaşi timp, un executor obţinuse dreptul de a intra în firma şi vila sa, în baza unei datorii neachitate. Avea, de asemenea, mai multe datorii la bănci. Colac peste pupăză, recent, primise o condamnare penală. 

12 sept. 2019, 18:41
Miliardar român spânzurat. Ce BILET DE ADIO s-a găsit asupra lui

Sinucidere învăluită în mister în comunitatea oamenilor de afaceri ieşeni. Viticultorul Mihai Ţibu, proprietar al mărcii „Domeniile Ţibu“, a fost găsit spânzurat într-un şopron de lângă casa sa din To­meşti. Bărbatul, în vârstă de 49 de ani, avea într-un buzunar un bilet de adio, în care scrisese succint câteva regrete destinate familiei. Cea care a anunţat autorităţile a fost o vecină, care a observat peste gard silueta bărbatului agăţat de o grindă. Femeia a sunat la 112 în jurul orei 19, iar la locul indicat de femeie a fost trimisă o ambulanţă. Însă medicii nu au mai putut face nimic, fiind declarat decesul. Criminaliştii au găsit în buzunarul acestuia scrisoarea de adio, în care îşi cerea iertare apropiaţilor, iar aceasta a deve­nit probă în dosarul penal deschis de către poliţişti. Ţibu se spânzurase de grindă cu o chingă, asemănă­toare centurii de siguranţă auto.

Moarte misterioasă. Un cunoscut om de afaceri a fost găsit fără suflare în curtea casei sale

Deocamdată, nu se ştie dacă bărbatul consumase alcool înainte de a-şi lua viaţa. Poliţiştii au precizat că au deschis un dosar penal în acest caz. „Poliţiştii au fost sesizaţi de către o femeie în vârstă de 39 de ani despre faptul că vecinul său s-a spânzurat într-o anexă, la domiciliul său din Tomeşti. În acest caz sunt efectuate cer­cetări pentru stabilirea cu exactitate a împrejură­rilor în care a avut loc evenimentul tragic“, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi. Oamenii de afaceri care l-au cunoscut ne-au spus că Mihai Ţibu contractase mai multe credite, şi că, în plus, avea probleme în relaţia cu soţia. „În ultima perioadă parcă o luase razna complet. Avea o stare psihică labilă, iar din această cauză soţia lui a plecat de mai multe ori de acasă. Oricum, e teribil… Nu trebuia să se sinucidă“, ne-a spus un apropiat al omului de afaceri. Alte persoane care l-au cunoscut ni l-au descris ca pe un patron model, care se comporta exemplar cu angajaţii.

Condamnat pentru alcool la volan

Patronul Casei de Vinuri Ţibu pare, aşadar, a fi avut mai multe probleme de ordin familial şi financiar ce ar fi putut să îl determine să îşi pună capă zilelor. Bărbatul urma să împlinească la finele acestei luni 50 de ani şi, în ultimii ani, a fost protagonistul mai multor procese civile, dar şi penale. O pedeapsă de închisoare cu amânarea pedepsei a fost primită de afacerist pe 20 mai 2019, când Curtea de Apel Iaşi l-a găsit vinovat pe bărbat de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului. Un an de închisoare cu amânarea pedepsei a primit Mihai Ţibu atunci, el recunoscând în faţa judecătorilor fapta. Conform motivării sentinţei, Ţibu a comis fapta pe 9 martie 2017, atunci când, aproape de ora 3, a lovit cu maşina sa, un Volkswagen Passat, o ambulanţă privată ce circula pe şoseaua Bucium. „Organele de poliţie au procedat la testarea alcoolscopică a ambilor conducători auto, unul în prezenţa celuilalt, testul efectuat la ora 3:16 asupra inculpatului Ţibu Mihai indicând o valoare de 0,79 mg/l alcool pur în aerul expirat“, se arată în motivarea sentinţei.

Un tânăr de 27 de ani s-a spânzurat într-o pădure din Iaşi. Cosmin absolvise Farmacia şi urma să dea examenul de licenţă FOTO

Mihai Ţibu a spus în timpul procesului că a consumat alcool alături de soţie şi prieteni, la un restaurant în care a sărbătorit Ziua Femeii. „Inculpatul a menţionat că a consumat la petrecerea la care a ajuns în jurul orei 22 o porţie de friptură de porc cu pâine şi salată, două pahare de vin alb sec şi două pahare de şpriţ de vin, în total circa 700 ml vin alb sec soiul Aligote, consumul de alcool fiind situat în intervalul orar 00:30 – 02:00“, se mai arată în sentinţă.

Era executat silit

Ulterior acelei condamnări, omul de afaceri a fost dat în judecată şi de un executor judecătoresc, în numele unei firme, care a cerut instanţei, şi a şi obţinut, dreptul de a intra în sediul firmei lui Ţibu, dar şi în vila acestuia, pentru recuperarea unei datorii aferente unui bilet la ordin emis în 2018 şi neachitat.  În trecut, Ţibu a mai fost dat în judecată şi de o persoană fizică, pentru că nu a plătit un împrumut de 3.000 de lei. Ţibu era asociat unic al firmei MDT AGRICOL SRL, care a terminat anul fiscal precedent pe pierdere. Casa de Vinuri Ţibu SRL, deţinută alături de soţie, a declarat, în schimb, un profit de aproximativ 65.000 de lei pentru anul trecut.