UPDATE Miliardarul israelian Beny Steinmetz, condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa, capturat pe aeroportul din Atena şi apoi eliberat

Miliardarul israelian Beny Steinmetz, condamnat în decembrie în România la cinci ani de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale Băneasa și a Pădurii Snagov, a fost reţinut miercuri pe aeroportul din Atena, informează presa elenă.

08 dec. 2021, 11:29
UPDATE Miliardarul israelian Beny Steinmetz, condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa, capturat pe aeroportul din Atena şi apoi eliberat

UPDATE

: Omul de afaceri israelian Beny Steinmetz, care are o condamnare definitivă de cinci ani închisoare în dosarul Ferma Băneasa, a fost reţinut în luna noiembrie la Atena, însă o instanţă locală l-a eliberat, el având interdicţia de a părăsi teritoriul Republicii Elene.

Ministerul Justiţiei din România a precizat miercuri că mandatul european de arestare emis pe numele lui Beny Steinmetz a fost trimis autorităţilor din Grecia.

„Omul de afaceri Beny Steinmetz a fost reţinut în data de 24 noiembrie 2021, pentru 24 de ore, pe teritoriul Republicii Elene. Acesta a fost prezentat instanţei locale, care a dispus control judiciar cu interzicerea părăsirii teritoriului grec. Informată fiind de această împrejurare, Curtea de Apel Braşov a trimis autorităţilor elene mandatul european de arestare emis în baza mandatului de executare a pedepsei de 5 ani de închisoare la care a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Mandatul European de Arestare (MEA) a fost trimis tradus în limba greacă însoţit de documentele suport, de asemenea traduse. În acest moment, procedura este în curs. Totodată, precizăm că procedurile în speţă se desfăşoară prin contact direct între autorităţile judiciare române şi elene în baza reglementărilor referitoare la mandatul european de arestare. În măsura în care Ministerului Justiţiei i se va solicita asistenţă, este gata să ajute în limita competenţelor legale”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.

Ştirea iniţială

O „înștiințare roșie” a fost emisă de Interpol pentru a pune în aplicare pedeapsa de cinci ani de închisoare care a fost pronunțată, dar Steinmentz a fost reținut, chiar dacă ordinul de detenție a fost anulat în toate țările europene, înainte de zborul său spre Grecia, au declarat surse pentru presa din Grecia.

„Lui Steinmetz i se permite să se deplaseze liber în interiorul Greciei, dar este împiedicat să părăsească țara, până când chestiunea este clarificată”, este poziţia autorităţilor elene, conform aceloraşi surse.

Beny Steinmetz a primit, în luna ianuarie, o sentință similară celei din România, cu cinci ani de închisoare cu executare, după ce fost găsit vinovat că a dat mită mai multor funcţionari publici pentru a obţine licenţe de minerit în Guineea, scrie Digi24.

Citeşte şi: Fostul adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, condamnat definitiv de ÎCCJ pentru delapidare

Proces a durat două săptămâni, iar Steinmetz şi doi colaboratori de-ai săi au fost acuzaţi de un procuror din Geneva de dare şi luare de mită în valoare totală de circa 10 milioane de dolari (8,2 milioane de euro) care ar fi ajuns, prin conturi elveţiene, la o serie de înalţi responsabili din Guineea pentru a-i atribui grupului Beny Steinmetz Group Resources (BSGR) drepturi miniere în sud-estul acestei ţări sărace din Africa de Vest, dar bogată în resurse naturale. Steinmetz a primit din partea instanţei elveţiene şi o amendă de 50 de milioane de franci elveţieni.

În România, în dosarul „Ferma Băneasa”, oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz au fost condamnaţi în lipsă la câte cinci ani de închisoare cu executare. Acuzaţiile din acest dosar vizează infracţiuni comise în perioada 2006 – 2013, cu scopul de a obține bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul al României.

Conform DNA, Remus Truică, avocatul Robert Roşu şi israelienii Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz au constituit, începând din noiembrie 2006, un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Paul al României, prin oferire de bani sau bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor şi instituţiilor care deţineau aceste proprietăţi.

Între timp, avocatul Robert Roşu a fost achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce executase aproape un an din pedeapsa primită.

Citeşte şi: AUR a depus plângere penală privind testele de salivă din şcoli. Sunt acuzaţii de zădărnicire a combaterii bolilor