Miliardarul rus Mihail Prohorov e sigur că intră în turul doi, la prezidenţiale, cu Vladimir Putin

Prohorov a declarat  că obiectivul său principal este să îl înfrunte pe actualul premier rus, Vladimir Putin,  în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din martie.

RomaniaTV.net
18 ian. 2012, 08:10
Miliardarul rus Mihail Prohorov e sigur că intră în turul doi, la prezidenţiale, cu Vladimir Putin

„Scopul meu este să ajung în turul doi, apoi totul va fi imprevizibil”, a afirmat Prohorov, într-un interviu acordat postului de radio Ecoul Moscovei.

Prohorov, în vârstă de 46 de ani, este al treilea în topul celor mai bogaţi oameni din Rusia. Averea sa a fost estimată la 18 miliarde de dolari, potrivit Forbes. El este deocamdată creditat cu 3% din intenţiile de vot, potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de Institutul independent Levada.

Miliardarul a fost una dintre „surprizele” lunii decembrie în Rusia, când şi-a anunţat decizia de a candida la prezidenţiale, împotriva lui Putin. Unii politicieni şi analşti politici suspicioşi au crezut că „mişcarea” lui Prohorov este mai degrabă o manevră  care face parte dintr-un „plan al Kremlinului”, vizând să calmeze protestele fără precedent organizate după alegerile legislative din decembrie, pe care opoziţia le-a denunţat ca fiind frauduloase.

Putin a înregistrat o scădere a cotei de popularitate, fiind creditat cu 42% din intenţiile de vot, potrivit sondajului Institutului Levada, sub cele 50% necesare pentru a câştiga scrutinul din primul tur.

Prohorov evită să-l critice deschis pe Putin.  Miliardarul rus a declarat marţi că fostul ministru de Finanţe Aleksei Kudrin ar putea deveni prim-ministru dacă el va câştiga alegerile. De asemenea, l-a luat în calcul pentru această funcţie şi pe fostul magnat al petrolului, Mihail Hodorkovski, aflat în detenţie din 2003, pe care a promis că îl va elibera din închisoare dacă va ajunge preşedintele Rusiei.