Preşedintele ceh Milos Zeman vine în România

Preşedintele ceh Milos Zeman va vizita România şi Republica Moldova în luna mai. Ulterior, el va asista la ceremoniile de marcare a evenimentelor produse în anul 1989 la Varşovia, precum şi la aniversarea a 70 de ani de la debarcarea din Normandia în acest an, relatează joi Czech News Agency, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
03 apr. 2014, 16:47
Preşedintele ceh Milos Zeman vine în România

Vizitele lui Milos Zeman în România şi Republica Moldova sunt programate pentru luna mai. Iniţial, el era aşteptat în România în toamna trecută, dar a fost nevoit să amâne vizita din cauza unei probleme la un genunchi, aminteşte sursa.

Ulterior, preşedintele ceh se va deplasa la Varşovia pentru a marca sărbătorirea a 25 de ani de la căderea regimului comunist în fostul bloc sovietic. Zeman, alături de alte personalităţi ale scenei politice mondiale, printre care preşedintele american Barack Obama şi regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, urmează să participe la o ceremonie de marcare a debarcării Aliaţilor din cea de-a doua conflagraţie mondială, în Normandia (Franţa), la 6 iunie 1944.

Liderul ceh va efectua o vizită de stat la Paris în toamnă şi intenţionează de asemenea să fie prezent la summitul NATO din Ţara Galilor.

Zeman, care a preluat cea mai înaltă funcţie din stat în martie 2013, va merge şi în Iordania şi Emiratele Arabe Unite în decembrie şi ar mai putea vizita China şi Rusia în 2014, însă datele exacte nu sunt cunoscute, potrivit aceleiaşi surse.

Pe parcursul primului său an la preşedinţie, Zeman, 69 de ani, a vizitat mai mult ţările vecine. După cum era obiceiul, prima sa vizită de stat a fost în Slovacia, după care a mers în Austria, Polonia şi Germania. În acest an, el va efectua deplasări către ţări mai îndepărtate.