Minerii au ieşit, din nou, în stradă. Sute de oameni protestează în faţa Complexului Energetic Oltenia

Minerii au ieşit, din nou, în stradă. Sute de oameni protestează, luni dimineaţă, în faţa Complexului Energetic Oltenia din Târgu Jiu.

29 mart. 2021, 09:04
Minerii au ieşit, din nou, în stradă. Sute de oameni protestează în faţa Complexului Energetic Oltenia

Minerii au ieşit, din nou, în stradă. Peste 250 de persoane protestează, luni, în fața sediului Complexului Energetic Oltenia din Târgu Jiu. Oamenii cer reducerea vârstei de pensionare.

Minerii au ieşit, din nou, în stradă. Oamenii cer reducerea vârstei de pensionare

Citeşte şi Minerii din Valea Jiului îşi vor primi salariile restante după proteste. Când vor primi banii

Membri ai Sindicatului Mine Energie Oltenia, conduși de Gabriel Căldărușe, protestează în faţa sediului CEO. Aceştia poartă pancarte pe care scrie Greva foamei. Oamenii cer reducerea vârstei de pensionare și spun că nu vor pleca din fața companiei până când nu vor avea garanții că legislația va fi modificată, astfel încât să scadă vârsta de pensionare, potrivit Impact în Gorj.

Gabriel Căldărușe a precizat că inclusiv în legislația actuală există soluții pentru reducerea cu 8 ani a vârstei de pensionare la Complexul Energetic Oltenia. Președintele SMEO mai cere elaborarea unui Statut al lucrătorilor din companiile producătoare de energie electrică. Este de așteptat ca liderii protestatarilor să fie invitați la negocieri de către administrația companiei.

Dacă se va reduce vârsta de pensionare, minerii şi energeticienii vor putea să plece la pensie și să fie angajat personal tânăr.

Reamintim că CEO se află, în acest moment, într-o situație dificilă deoarece trebuie să achiziționeze, până la finalul lunii aprilie, ceritificatele de carbon aferente producției de energie electrică de anul trecut. În cazul în care Planul de restructurare nu va fi aprobat, CEO fie va împrumuta o parte din certificatele de emisii, fie va beneficia de un împrumut de la stat, de circa 240 de milioane de euro, pentru plata lor.

Citeşte şi Protest în mina de uraniu de la Crucea. Zeci de mineri s-au blocat în subteran de patru zile. George Simion (AUR): „Vor să termine nu doar mineritul, nu doar mina voastră”

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat că CEO va fi ajutat să cumpere certificatele de CO2, deoarece România nu se poate lipsi de energia pe cărbune.

Planul de restructurare presupune închiderea unor grupuri energetice pe cărbune și trecerea altora pe gaz, care va însemna o poluarea mai redusă și costuri mai mici cu certificatele de carbon, înființare a șapte parcuri fotovoltaice și modernizarea unei microhidrocentrale.