Minerii din Valea Jiului îşi vor primi salariile restante după proteste. Când vor primi banii

Cei peste 4.000 de mineri din Valea Jiului îşi vor primi salariile restante pentru luna ianuarie. Este vorba despre o sumă care se ridică la aproape nouă milioane de lei.

23 feb. 2021, 14:43
Minerii din Valea Jiului îşi vor primi salariile restante după proteste. Când vor primi banii

Minerii din Valea Jiului au primit astăzi o veste bună din partea autorităţilor, după ce au protestat şase zile consecutiv pe motiv că nu au fost plătiţi. Prefectura Hunedoara a anunţat că ortacii îşi vor primi salariile restante.

„Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara vor primi mâine, 24 februarie 2021, salariile restante pentru luna ianuarie (chenzina a 2-a). Guvernul României, prin Ministerul Muncii şi cel al Energiei, a asigurat suma necesară plăţilor pentru cei 4010 angajaţi ai C.E.H. Suma totală plătită în această tranşă este de aproximativ 9 milioane lei”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Hunedoara.

Citeşte şi: Drama sfâșietoare a unui miner din Valea Jiului. Și-a pierdut copilul pentru că nu avea bani de tratament

Angajaţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă au lucrat numai pentru pregătirea ordinelor de plată şi le-au transmis marţi Trezoreriei Statului, a precizat Directorul A.J.O.F.M Hunedoara, Georgeta Tomuța.

„Tot astăzi, trezoreria a efectuat transferul către băncile comerciale unde au conturile deschise angajaţii companiei, iar mâine, 24.02.2021, banii vor intra pe cardurile de salarii ale fiecărui beneficiar”, au mai precizat reprezentanţii Prefecturii Hunedoara.

Autorităţile locale au amintit că în 17 februarie 2021, în urma întâlnirii cu minerii din Valea Jiului, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a semnat o convenție cu liderii sindicali, prin care se angaja, în calitate de reprezentant al Guvernului, că salariile restante, corespunzătoare lunii ianuarie, vor fi plătite până la data de 26 februarie 2021.

Minerii din Valea Jiului au protestat aproape o săptămână. Aproape 80 dintre ortaci s-au blocat în subteran, pentru a trage un semnal de alarmă. Oamenii erau revoltaţi din cauza restanţelor salariale şi a restanţelor la unele plăţi, precum tichetele de masă, transportul de la şi spre serviciu şi ajutorul de încălzire.

Protestul s-a încheiat luni seara, după ce sindicaliştii au discutat cu ministrul Energiei, Virgil Popescu şi ministrul Muncii, Raluca Turcan, oficialii anunţând că au găsit soluţii pentru mineri.

Activitatea minelor din Valea Jiului a revenit la normal, după proteste de amploare ale ortacilor din cauza întârzierii salariilor. Primul tren cu cărbune urmează să fie livrat, marţi după-amiază, către Termocentrala Mintia, a anunţat directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Samuel Dioane.

Citeşte şi: Activitatea minelor din Valea Jiului revine la normal după aproape o săptămână de proteste