Minerii şi personalul TESA care au mărşăluit pe străzile din Petroşani au întrerupt protestul

Minerii şi personalul TESA care au mărşăluit, marţi, pe străzile din Petroşani, întorcându-se apoi în curtea Companiei Naţionale a Huilei (CNH), au întrerupt protestul marţi seară, până miercuri dimineaţă, la cererea unui lider de sindicat.

RomaniaTV.net
06 mart. 2012, 18:00
Minerii şi personalul TESA care au mărşăluit pe străzile din Petroşani au întrerupt protestul

Liderul de sindicat Petre Nica le-a cerut ortacilor, marţi seară, să plece acasă, iar miercuri dimineaţa la ora 8.00 să revină toate cele patru schimburi în faţa CNH pentru a continua protestul, transmite Mediafax.

Petre Nica le-a cerut sindicaliştilor să întrerupă protestul din cauza frigului de afară şi a faptului că nu au dormit pe parcursul nopţii de luni spre marţi, fiind foarte obosiţi.

Înainte de plecare, minerii au cântat imnul ortacilor.

Ei au declarat că menţinerea acestei stări tensionate şi fără soluţii reprezintă dovada lipsei de respect pentru ei, care demonstrează „încă o dată că Valea Jului nu face parte din România”.

În plus, ortacii au spus că ar vrea să plece la Bucureşti în locul guvernanţilor, iar aceştia să meargă în locurile lor, să găsească soluţii pentru scoaterea cărbunelui, pentru evitarea pericolelor din subteran şi să trăiască în fiecare zi cu salariile mari pe care spun că le au minerii.

Minerii au spus că până marţi seară nu au primit niciun răspuns din partea guvernanţilor la problemele lor.

Peste 1.000 de mineri şi personal TESA de la cele şapte unităţi miniere din Valea Jiului au parcurs pe jos, marţi, cea mai mare parte a oraşului Petroşani, apoi s-au întors în curtea CNH.

Minerii au intenţionat să blocheze accesul în Petroşani, însă au renunţat deocamdată la acest gest pentru că au fost informaţi de liderii lor că la ora 16.00 problemele lor vor fi rediscutate în cadrul unei reuniuni a coaliţiei de guvernare.

Ulterior, liderul de sindicat Petre Nica i-a informat pe minerii întorşi în curtea CNH că şedinţa de Guvern s-a încheiat fără un răspuns concret, că la Ministerul Economiei se discută acum preţul gigacaloriei pentru huilă şi că la ora 16.00 coaliţia de guvernare se va reuni şi va analiza problemele din Valea Jiului.

Liderul sindical a făcut apel la răbdare şi la manifestări paşnice, apreciind că minerii trebuie să aştepte la fel de paşnici şi rezultatul discuţiilor care sunt în desfăşurare.

Minerii se declarau hotărâţi să nu renunţe la protest până când problemele lor nu vor fi rezolvate şi susţineau că, dacă problema lor nu va fi soluţionată marţi, începând de miercuri, de la ora 7.00, toţi ortacii din toate schimburile se vor aduna în curtea CNH.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a dispus marţi, după discuţii cu conducerea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, ca producătorul de cărbune să plătească începând de miercuri minerilor disponibilizaţi anul trecut sumele compensatorii promise de fostul ministru Ion Ariton.

„CNH va demara din 7 martie procedurile pentru sumele necesare plăţilor compensatorii şi drepturilor pensionarilor cuvenite în baza aprobării notificării de ajutor de stat. Acestea vor fi virate în contul Trezoreriei Hunedoara şi vor asigura plata celei de-a treia tranşe a plăţilor compensatorii pentru disponibilizaţii din 2011 şi a facilităţilor pensionarilor aferente primului trimestru al anului 2012”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, acţionarul CNH.

Marţi dimineaţă, aproximativ 500 de mineri din schimbul întâi de la cele şapte exploatări miniere din Valea Jiului – Lonea, Petrila, Livezeni, Paroşeni, Vulcan, Lupeni şi Uricani – au refuzat să intre în subteran şi protestau în faţa CNH. Ulterior, lor li s-au alăturat alţi colegi de muncă, dar şi personalul TESA de la minele respective, astfel că numărul participanţilor la acţiune a ajuns la aproximativ o mie.

Minerii din Valea Jiului au declanşat protestele luni dimineaţă, când aproximativ 50 din cei 300 de mineri de la Lonea care lucrau în schimbul întâi au refuzat să intre în subteran. Ulterior, câteva sute de mineri de la exploatările Paroşeni, Vulcan şi Lupeni s-au solidarizat cu colegii lor de la Lonea.

Astfel, aproximativ cinci sute de mineri de la cele şapte unităţi miniere din Valea Jiului au mers pe jos, luni, până la sediul Companiei Naţionale a Huilei, unde şi-au cerut drepturile.

În paralel, pe tot parcursul zilei de luni au existat discuţii între conducerea CNH, minister şi sindicate pentru ca revendicările minerilor să fie soluţionate.

Liderii minerilor din Valea Jiului care au fost la negocieri cu conducerea CNH au decis, luni după-amiază, să refuze noi runde de negocieri care ar fi urmat să aibă loc marţi şi miercuri la Bucureşti, cu reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, anunţând că vor rămâne în curtea CNH.

Potrivit liderului de sindicat Petre Nica, sindicaliştii au refuzat propunerea Ministerului Economiei de a continua negocierile, marţi şi miercuri, la Bucureşti, apreciind că această soluţie reprezintă doar o „tărăgănare” a problemelor minerilor din Valea Jiului.

Minerii reclamă în principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, în baza căruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10 la sută.

În 17 ianuarie, Ministerul Economiei a încheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi în 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vânzare a huilei către producătorii de electricitate. Protocolul face referire şi la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar şi la angajarea forţei de muncă tinere la CNH.

În 1 februarie, minerii de la Lonea şi Paroşeni au refuzat să coboare în subteran, iar cei care erau în schimbul de noapte au refuzat să iasă la suprafaţă, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru şi reclamând că ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat în 17 ianuarie cu sindicaliştii din minerit.

Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele şapte mine din Valea Jiului care ar fi trebuit să intre în subteran în schimbul al doilea au refuzat să meargă la lucru, declanşând o grevă spontană, iar cei care au lucrat în schimbul întâi la minele Petrila şi Vulcan au ales să protesteze blocându-se în subteran.

Minerii au încheiat protestele în aceeaşi zi, după ce reprezentanţii CNH şi liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act adiţional la contractul colectiv de muncă.

La Compania Naţională a Huilei lucrează aproximativ 7.800 de angajaţi.