Mini-recensământ pentru actualizarea listelor electorale. „Mai existaţi sau nu mai existaţi?”

Premierul Victor Ponta a convocat vineri, o videoconferinţă cu prefecţii şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, pentru actualizarea listelor electorale. În cadrul reuniunii, miniştrii Ioan Rus şi Victor Paul Dobre au anunţat că, în perioada următoare, va fi efectuat un MINI-RECENSĂMÂNT şi au explicat cum se va desfăşura acesta. "Facem în 20 de zile un mini-recensământ, dar doar dacă mai există omul sau nu mai există", a precizat şi Victor Ponta.

RomaniaTV.net
03 aug. 2012, 12:20
Mini-recensământ pentru actualizarea listelor electorale. „Mai existaţi sau nu mai existaţi?”

Ceea ce noi vom face în perioada urmăroare este un mini-recensământ, fără atâtea formulare câte avea Institutul de Statistică, unul singur. Noi verificăm listele electorale permanente, după care am organizat referendumul. Dacă acele liste sunt valide sau nu. Există situaţii care nu concordă cu ceea ce am considerat noi ca fiind în regulă la referendum. Propunerea noatră este: vom face comisii la nivel local, formate din primar, secretarul unităţii adminsitrative, şeful serviciului public comunitar, un reprezentant al serviciului,  reprezentatntul inspectoratului de poliţie, şcolar, direcţia judeţeană de finanţe. La nivel de judeţ, prefect, preşedintele CJ etc.”, a anunţat ministrul de Interne, Ioan Rus.

„V-aş ruga foarte mult, pentru că avem primari şi preşedinţi de consilii judeţene care au mare experienţă, să ne faceţi sugestii privitor în ce colţ de cameră trebuie să ne mai uităm ca să verificăm absolut tot. Cred că în două săptămâni putem face aceste verificări„, a adăugat Rus. 

Ministrul Administraţiei, Victor Paul Dobre, a explicat şi el, pas cu pas, cum se va desfăşura acţiunea de „curăţare” a listelor electorale. „Este important, ca la nivelul fiecărei comunităţi locale, să se constitutie comisii pe fiecare secţie de votare, pentru că baza de verificare sunt listele electorale de la fiecare secţie de votare care sunt la primării. Toată acţiunea se desfăşoară sub coordonarea unei comisii constituită la nivelul judeţului, care cuprinde prefectul, preşedintele consiliului judeţean, directorul de la statistică”, a spus Paul Dobre.

Facem în 20 de zile un mini-recensământ, dar doar dacă mai există omul sau nu mai există. (…) Întrebăm un singur lucru: mai există sau nu mai există acea persoană„, a spus şi Victor Ponta. 

Victor Paul Dobre le-a cerut primarilor să emită împuterniciri pentru acele persoane care merg pe teren să efectueze mini-recensământul, pentru a nu apărea discuţii de genul „de ce îmi baţi la uşă”.”În această acţiune de verificare, veţi utiliza efectivele primăriei, ale poliţiei lcoale. În acelaşi timp, cred că este bine ca toţi cei care fac verificarea în teren să primească împuternicire din partea primarului pentru a nu exista discuţii – ne-au bătut la uşă, de ce ne întrebi... „, a arătat Dobre. 

Acţiunea de verificare a listelor electorale este prevăzută să se încheie pe data de 23 sau 24 august la nivelul fiecărei localităţi şi în fiecare sector al Capitalei. „După adunarea datelor din judeţe, 2-3 zile se va face centralizarea, apoi datele se transmit la Comisia centrală naţională care transmit răspunsurile CCR, conform solicitării”, a precizat Dobre.

Premierul Victor Ponta a spus vineri, în videoconferinţa cu autorităţile locale de la Palatul Victoria, că cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi păstrează dreptul de vot, dar ar trebui scoşi din listele electorale din România dacă trăiesc efectiv în altă ţară.

„Trebuie să începem verificarea situaţiei reale a evidenţei persoanelor, în special pe cele patru direcţii care ar putea genera diferenţe între listele electorale şi realitate. În primul rând, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, cei care, potrivit legii, nu mai trebuie să figureze pe listele din România. Ei îşi pastrează dreptul de vot, dar dacă locuiesc în străinătate, trebuie scoşi din listele electorale din România”, a spus Ponta.