Ministerul Agriculturii modifică OUG pentru despăgubirile de secetă. Ce categorie de fermieri va trebui să returneze banii încasaţi

Modificări la plata despăgubirilor de secetă pentru culturile de toamnă. Ministerul Agriculturii a publicat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care prevede o serie de schimbări ale cadrului legislativ privind despăgubirea fermierilor care au avut culturi afectate de secetă.

06 dec. 2022, 10:42
Ministerul Agriculturii modifică OUG pentru despăgubirile de secetă. Ce categorie de fermieri va trebui să returneze banii încasaţi

Luni, 5 decembrie, Ministerul Agriculturii a postat în transparență decizională un proiect de Ordonanță de urgență prin care se propune modificarea OUG 157 din 2022, ce a fost publicată în MO al României, Partea I, nr. 1.111 din 17 noiembrie 2022, prin care a fost instituită o schemă de ajutor de stat sub forma de grant, în valoare totală de 365.638.260 lei, destinată producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 și au fost afectate de secetă pedologică în cursul anului 2022.

Având în vedere faptul că ajutoarele de stat se aprobă de către Comisia Europeană, MADR a notificat Comisia Europeană cu privire la acordarea acestei forme de sprijin, instituită prin OUG 157/2022, scrie Agrointel.ro. În procesul de evaluare a ajutorului de stat, Comisia Europeană a consemnat faptul că sunt necesare următoarele modificări:

– reformularea, în tot cuprinsul textului actului normativ, a sintagmei care vizează gradele de afectare ale suprafețelor cultivate, cuprinse între 30% și 100%, pentru a se evita orice echivoc în interpretarea acestor valori;

– completarea art.3 cu definiția întreprinderilor aflate în dificultate;

– completarea articolelor 6, 8, 10 și anexa 1;

– completarea textului art.15 cu modalitățile prin care sunt respectate principiile stabilite la pct. 128-131 din Orientările UE în ceea ce priveşte transparenţa schemei.

Citeşte şi: Guvernul oferă 3.000 de euro pentru românii care îndeplinesc această condiție. Cererile se depun de astăzi

În cazul producătorilor agricoli care sunt și deținători ai unui contract de asigurare pentru secetă și beneficiari ai măsurii 17.1 din PNDR 2014 -2020 pentru primă de asigurare la secetă, iar despăgubirea de la firmele de asigurare calculată per hectar însumată cu grantul per ha acordat prin prezenta schemă conduc la o depășire a valorii de 80% din cheltuielile eligibile, aceștia restituie contravaloarea sumei care reprezintă depășirea în cauză cu plata dobânzii aferentă pieței.

Cheltuielile eligibile menționate sunt următoarele:

a) grâu, secară, triticale – 4.241,30 lei/ha;

b) orz, orzoaică, ovăz – 4.168,00 lei/ha;

c) rapiță – 4.703,50 lei/ha.

De asemenea, în cazul producătorilor agricoli care sunt și beneficiari ai măsurii 17.1 din PNDR 2014 -2020 pentru primă de asigurare la secetă, care au încasat sume de la firmele de asigurare reprezentând despăgubiri pentru secetă calculate per ha, anterior datei de depunere la DAJ a cererilor de solicitare a grantului, aceștia sunt obligați să menționeze în cererile de plată, la secțiunea Declarații și angajamente, sumele primite de la societățile de asigurare, iar DAJ verifică îndeplinirea condițiilor prevăzute, stabilesc, după caz, sumele cuvenite beneficiarilor, efectuează plățile către aceștia, sau sumele de restituit cu plata dobânzii aferentă pieței.

Astfel, prin aceste modificări impuse de Comisia Europeană, actul normativ respectă toate liniile directoare privind acordarea ajutoarelor de stat.

Citeşte şi: Guvernul s-a răzgândit! Anunț mare pentru pensionarii din România, de la Ministerul de Finanțe. Decizie majoră pentru 2023