Ministerul Apărării vrea să renunţe treptat la plata chiriilor pentru militari şi să construiască baze militare cu facilităţi sociale

Ministrul Apărării, Mihnea Motoc a spus, miercuri, în cadrul şedinţei de bilanţ pe 2016 a Ministerului Apărării că, treptat, ar trebui să se renunţe la plata chiriilor pentru militari şi ar trebui ca ministerul să cumpere locuinţe de serviciu, un alt proiect fiind construirea de baze sociale, unde militarii să locuiască împreună cu familiile lor, acest lucru fiind deja început la baza aeriană de la Feteşti.

21 dec. 2016, 17:23
Ministerul Apărării vrea să renunţe treptat la plata chiriilor pentru militari şi să construiască baze militare cu facilităţi sociale

„La nivelul 2025- 2026, în urma analizelor făcute la nivelul ministerului, efortul bugetar s-ar împărţi între chirii şi achiziţia de locuinţe. Am putea să construim şi noi, MApN-ul, avem capacităţi de proiectare, am putea să construim şi noi o serie de unităţi. Există un sistem prin care MApN transferă imobile, terenuri, către autorităţile locale în înţelegere că o parte din imobilele care se construiesc pe aceste terenuri vor conţine şi apartamente pentru armat[. Nu suntem la nivelul aşteptărilor încă. La mijlocul deceniului următor nu vom mai suporta chirii, iar locuinţele de serviciu vor fi deja puse la dipoziţie. Pe termen mediu, lung, este o degrevare a bugetului Armatei şi, în ultimă instanţă, a bugetului de stat. Piaţa imobiliară diferă foarte mult de la un oraş la altul”, a declarat, miercuri, ministrul Apărării, potrivit news.ro.

Motoc a mai arătat că a optat, în 2016, pentru achiziţionarea a 158 de locuinţe de serviciu în Bucureşti, Piteşti, Craiova, Buzău şi Iaşi şi a vorbit despre necesitatea construirii bazelor militare sociale.

„Un alt domeniu care se cere neapărat dezvoltat este acela al bazelor militare cu facilităţi sociale, aşa cum au atâtea alte sisteme militare. Sunt baze militare americane cum este cea de la Deveselu, care este concepută în această idee, să fie autosustenabilă, adică să ofere tot ceea ce este nevoie nu numai pentru militari, ci şi pentru familiile lor. Va trebui să începem şi noi o asemenea gândire şi avem în vedere ca un prim proiect, un proiect-pilot, să facem acest lucru la baza aeriană de la Feteşti”, a mai spus Mihnea Motoc la final de mandat.