Ministerul de Externe, reacție virulentă după ce Viktor Orban „a anexat” Transilvania la Ungaria: „Este inacceptabil!”

Viktor Orban, premierul maghiar, continuă „să bage bățul prin gard". Premierul maghiar s-a afișat la un eveniment oficial cu un fular pe care era desenată harta „Ungariei Mari", care cuprindea teritorii românești. 

21 nov. 2022, 22:06
Ministerul de Externe, reacție virulentă după ce Viktor Orban „a anexat” Transilvania la Ungaria: „Este inacceptabil!”

După ce Viktor Orban a transmis indirect că este interesat de anexarea Ardealului, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), condus de către Bogdan Aurescu, a reacționat, luni seara.

„Ca urmare a afișării Prim-ministrului Ungariei, domnul Viktor Orbán, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naționalele Ungariei și Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la București dezaprobarea fermă față de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere și relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al afacerilor externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât și cu premierul ungar.

Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria de a construi o relație bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relația bilaterală, anume Tratatul privind înțelegerea, cooperarea și buna vecinătate între România și Republica Ungaria, semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996 și respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii”, arată comunicatul MAE.

 

Viktor Orban a provocat un scandal – monstru

 

Premierul maghiar și-a făcut apariția controversată la ultimul meci al naționalei Ungariei. Imaginile au fost publicate pe pagina sa de Facebook, semn că Viktor Orban își exprimă cu nonșalanță dorința de a captura Transilvania.

Harta „Ungariei Mari” este un simbol al revizionismului maghiar folosit tot mai des de oficialii de la Budapesta.

Gestul său sfidător vine la doar câteva zile după discuția purtată cu ministrul de Externe al României în care cei doi oficiali au abordat și „chestiunea vizitelor private în România ale unor oficiali ungari şi a declaraţiilor publice neadecvate transmise de către aceştia”.