Viktor Orban sfidează România! Premierul de la Budapesta a purtat un fular cu harta Ungariei Mari care cuprinde și Ardealul

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a publicat imagini video pe pagina sa de Facebook în care apare la gât cu un fular cu harta stilizată a Ungariei Mari, din care face parte și o bucată din Transilvania.

21 nov. 2022, 18:06
Viktor Orban sfidează România! Premierul de la Budapesta a purtat un fular cu harta Ungariei Mari care cuprinde și Ardealul

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei s-a afișat la ultimul meci al naționalei maghiare cu un fular pe care era imprimată harta Ungariei Mari, din care face parte și o bucată din Transilvania, iar imaginile au fost publicate pe pagina sa de Facebook.

Éljen a válogatott csúcstartó! Köszönünk mindent, Balázs!

Éljen a válogatott csúcstartó! Köszönünk mindent, Balázs!

Posted by Orbán Viktor on Monday, 21 November 2022

Citiți și: Viktor Orban sare în apărarea lui Putin! Premierul Ungariei califică sancțiunile UE împotriva Rusiei, „un pas spre război!”

Postarea premierului de la Budapesta vine la o săptămână după ce președintele Klaus Iohannis a criticat proiectul de autonomie al Ținutului Secuiesc, adoptat tacit de deputați și respins ulterior de Senat.

Viktor Orban a reacționat vineri la declarațiile președintelui Klaus Iohannis, care a acuzat PSD că vrea „să dea Ardealul ungurilor”.

„E incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD-ul a ajutat UDMR-ul să treacă prin Camera Deputaților o lege care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, Guvernul, ne luptăm cu pandemia de coronavirus, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor”, a declarat Klaus Iohannis.

Orban spune că nu a auzit din România astfel de fraze „nici măcar în cele mai tulburi perioade antidemocratice”. „Dacă vom fi nevoiţi, vom ridica mănuşa aruncată. Deocamdată nu recomand să ne aplecăm după ea”, a afirmat premierul Ungariei, scrie hirado.hu, care citează MTI.

Harta Ungariei Mari este un simbol al revizionismului maghiar folosit tot mai des de oficialii de la Budapesta.

Gestul său sfidător vine la doar câteva zile după discuția purtată cu ministrul de Externe al României în care cei doi oficiali au abordat și „chestiunea vizitelor private în România ale unor oficiali ungari şi a declaraţiilor publice neadecvate transmise de către aceştia”.

De asemenea, ​UDMR i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să-și ceară scuze pentru declarația făcută de la Cotroceni referitoare la legea privind Ținutul Secuiesc,

​”Klaus Iohannis, isterizat si nervos, a avut o declarație nedemnă pentru un președinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent și periculos: ungurii ne iau Ardealul. Astăzi am fost martorii unui eveniment fără precedent în ultimii 30 de ani: de la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan și se instigă împotriva maghiarilor. UDMR respinge ferm acest gen de discurs și orice fel de instigare. Președintele trebuie să-și ceară scuze pentru acest derapaj periculos”, a scris Klemen Hunor pe Facebook.

Nu este pentru prima dată când Viktor Orban se folosește de harta Ungariei mari.

În urmă cu doi ani, prim-ministrul Ungariei le-a urat succes elevilor de liceu la examenul de bacalaureat de la proba istorie cu un mesaj subtil – premierul a publicat o imagine cu un glob pământesc cu harta politică a lumii din anul 1862, în prim-plan fiind Imperiul Habsburgic și Ungaria Mare.

 

Citiți și: Ungaria nu renunţă la visul autonomiei maghiarilor din Transilvania . Purtătoarea de cuvânt a lui Viktor Orban, declaraţii inflamatoare