Ministerul de Finanţe: Cum se calculează contribuţia de asigurări sociale, care e plafonul minim

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul Ordonanţei de Urgenţă ce stabileşte regimul Declaraţiei unice prin care contribuabilii din diverse categorii vor depune un singur formular la Fisc, raportându-şi veniturile şi oferind baza de calcul pentru impozitul pe venit şi pentru contribuţiile sociale.
Romania TV
10 mart. 2018, 09:18
Ministerul de Finanţe: Cum se calculează contribuţia de asigurări sociale, care e plafonul minim

Contribuţia de asigurări sociale (CAS)

Pentru veniturile din activităţi independente si din drepturi de proprietate intelectuală, se trece de la sistemul de stabilire a contribuţiei de asigurări sociale de către organul fiscal prin decizie de impunere, la un sistem în care calculul contribuţiei este efectuat de către persoana fizică prin Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice. Contribuţia de asigurări sociale pentru anul curent se stabileşte prin depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice de catre persoana fizică, prin aplicarea cotei de contribuţie de asigurări sociale la venitul ales, cel puţin egal cu 12 salarii de bază brute pe ţară.
Persoana fizică face evaluarea pentru încadrarea în categoria plătitorilor de contribuţie de asigurări sociale, în funcţie de venitul estimat pentru anul curent (independent de venitul realizat în anul precedent).

Dacă estimează pentru anul curent că realizează venituri cumulate din activităţi independente şi din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse de venit, cel puţin egale cu 12 salarii lunare minime brute pe ţară (plafonul de 22.800 lei in anul 2018), persoanele fizice datorează CAS pentru anul în curs.

Dacă estimează pentru anul curent că realizează venituri cumulate din activităţi independente şi din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse de venit, sub plafonul de 22.800 lei, persoana fizică nu datorează CAS pentru anul în curs. În această situaţie, poate opta pentru plata CAS, în aceleaşi condiţii cu persoanele fizice care realizează venituri peste plafonul de 12 salarii de bază brute pe ţară.
Contribuţia de asigurări sociale se stabileşte prin completarea şi depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, aplicându-se cota de contribuţie în procent de 25% la venitul ales.
Potrivit proiectului, persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, aplică regula generală de stabilire a contribuţiei de asigurări sociale prin reţinere la sursă de către plătitorul de venit, în situaţia în care venitul net anual estimat a se realiza din aceste activităţi este cel puţin egal cu 12 salarii lunare minime brute pe ţară (plafonul de 22.800 lei în anul 2018). în acest caz, plătitorul de venit are obligaţia să calculeze, să reţină, să plătească contribuţia de asigurări sociale şi să depună declaraţia – Formular 112.
Determinarea contribuţiei se efectuează prin aplicarea cotei de 25% la venitul venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii de bază minime brute lunare pe ţară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia.
Mecanismul reţinerii la sursa nu se aplică în cazul în care nivelul venitului net estimat a se realiza pe fiecare sursă de venit este sub nivelul a 12 salarii lunare minime brute pe ţară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia. Dacă nivelul cumulat al veniturilor este cel puţin egal cu 12 salarii lunare minime brute pe ţară, contribuabilul are obligaţia depunerii Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, la termenele şi în condiţiile stabilite.
Termenul de depunere al Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice este de 15 martie, cu posibilitatea de rectificare până la termenul de plată. Prin excepţie pentru anul 2018, termenul de depunere al declaraţiei este 15 iulie 2018.
În cazul contribuabililor care în cursul anului fiscal încep să desfăşoare activitate sau încep să realizeze venituri, iar venitul net anual, cumulat, din una sau mai multe surse din activităţi independente, estimat a se realiza este cel puţin egal cu 12 salarii lunare minime brute pe ţară garantate în plată, recalculat corespunzător numărului de luni rămase până la sfârşitul anului fiscal sunt obligaţi să depună Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe ţară garantat în plată este cel în vigoare la data depunerii declaraţiei.
Persoanele fizice care datorează contribuţia şi care în cursul anului fiscal se încadrează în categoria persoanelor exceptate de la plata contribuţiei, cele care intră în suspendare temporară a activităţii, îşi încetează activitatea potrivit legislaţiei în materie sau nu se mai încadrează pentru perioada rămasă din anul fiscal în plafonul de 12 salarii minime brute pe ţară, depun la organul fiscal competent, în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul, declaraţia unică, în vederea stopării obligaţiilor de plată reprezentând contribuţia de asigurări sociale.
Plăţile privind contribuţia de asigurări sociale se pot efectua oricând în cursul anului fiscal, până la termenul de scadenţă, respectiv 15 martie a anului următor celui pentru care se datorează.

Definitivarea CAS pentru anul curent în anul următor

Potrivit proiectului, dacă la 15 martie anul următor:
a) venitul realizat este mai mare decât venitul estimat care la rândul său este mai mare sau egal cu plafonul de 22.800 de lei, nu se stabilesc diferente de CAS fata de venitul ales;
b) venitul realizat este mai mic decât plafonul de 22.800 de lei, deşi venitul estimat a fost mai mare decât acesta, CAS plătită la venitul ales nu se restituie, suma se valorifică în sistemul de pensii, cu ajustarea corespunzătoare a stagiului de cotizare;
c) venitul realizat este mai mare sau egal cu plafonul de 22.800 de lei, iar venitul estimat a fost sub acest plafon, contribuabilul datorează CAS pentru anul precedent, iar în declaraţia unică alege venitul bază de calcul cel puţin egal cu salariu minim brut pe ţară. Termenul de plată este 15 martie, data depuneri Declaraţiei unice.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Produsul ieftin care te scapă de bătături și de călcâie crăpate. Mulți români îl au în baie, dar puțini știu că face minuni pentru picioare
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
Playtech.ro
Ce nu ai voie să lipeşti pe parbrizul maşinii? Scrie clar în Codul Rutier 2025
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Moscova sub teroare. Atac de proporții
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Accident rutier cu 20 de persoane în județul Tulcea. A fost activat Planul Roșu de intervenție
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine va fi viitorul președinte al României? Date oficiale: Alegerea înțeleaptă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Se dau 200 de euro din partea statului: Românii trebuie să depună documentele cât mai repede
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică