Ministerul Dezvoltării, verdict grav după prăbușirea podului din Neamț: „Obiectivul de investiţii nu a fost finalizat” / Ionel Arsene, de la CJ Neamț, ridică din umeri (FOTO + VIDEO)

Prăbușirea podului peste râul Siret este o pură tragicomedie românească. Elementul de infrastructură a fost inaugurat de curând, dar prăbușirea acestuia ar fi putut provoca niște consecințe terifiante. 

09 iun. 2022, 18:23

Podul dintre localitățile Luțca și Sagna a fost reabilitat integral în urmă cu șase luni de zile. Joi, 9 iunie, podul s-a prăbușit în timp ce rulau pe el un autocamion și o autoutilitară.

Președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, susține că nu are explicații pentru evenimentul rușinos, iar administrația locală este lipsită de vină.

„Și noi ne întrebăm ce s-a putut întâmpla acolo. În toamnă s-au făcut teste cu un convoi de camioane de 300 de tone. 

Noi, CJ Neamț, nu avem nicio vină, noi suntem beneficiarii acestui proiect, noi am plătit în întocmai și la timp facturile și urma ca după recepția finală, să facem plata totală. Noi am respectat soluția tehnică dată de expert, pe urmă proiectantul a dat o soluție”, a declarat Arsene.

Arsene încă așteaptă verdictul specialiștilor, pentru a determina cauzele.

„Trebuie să vedem dacă soluția tehnică a experților și a proiectantului a fost cea respectată de constructor, trebuie făcută o investigație să vedem dacă soluția tehnică dată de expert a fost soluția tehnică corectă. Vom investiga să vedem ce s-a putut întâmpla acolo”, a transmis liderul CJ Neamț, la Antena 3.

 

Poziția Ministerului Dezvoltării după ce s-a prăbușit podul din Neamț

 

În plus, Ministerul Dezvoltării, condus de către UDMR-istul Cseke Attila, a oferit prima reacție.

„Din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării, obiectivul de investiţii nu a fost finalizat, întrucât nu a fost transmis Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea lucrărilor. Lucrările la acest pod nu sunt finalizate şi recepţionate, aşadar, obiectivul nu putea fi dat în folosinţă”, a punctat Ministerul Dezvoltării.

Reabilitarea podului pe DJ 207 A km 6+591, peste râul Siret, la Luţca (jud. Neamţ) se realizează prin Programul Naţional de Dezvoltarea Locală (etapa a II-a).

Conform contractului de finanţare încheiat între Ministerul Dezvoltării şi Consiliul Judeţean Neamţ, valoarea finanţării, alocată prin PNDL, este de 7.374.449,36 lei, sumă din care MDLPA a decontat 7.295.280,58 lei (au mai rămas de decontat 79.168,78 lei).

Ministerul Transporturilor susține că nu are responsabilitate în cazul podului peste Siret.

„E clar că lucrurile nu au mers cum trebuie acolo. Nu e responsabilitatea Ministerului Transporturilor, acest pod este în administrarea Consiliului Județean. Ministerul Transportuilor răspunde de drumurile naționale, nu e la noi această lucrare”, a transmis Sorin Grindeanu.