Ministerul Economiei propune amenajarea de trasee pentru biciclete în toată ţara, ca să crească turismul

Ministerul Economiei, care are în subordine şi Autoritatea Naţioonală pentru Turism, vrea să atragă şi mai mulţi turişti români şi străini prin amenajarea unor trasee pentru biciclete, luând ca model Germania, care furnizează anual milioane de cicloturişti ce vizitează pe biciclete alte ţări europene.
Filip Stan
03 aug. 2016, 06:07
Ministerul Economiei propune amenajarea de trasee pentru biciclete în toată ţara, ca să crească turismul

Ministerul precizează că există numeroase surse de finanţare pentru acest proiect, inclusiv fonduri nerambursabile comunitare, însă fondurile nu pot fi accesate din cauză că nu există un suport legislativ privind standardele, metodologia, proiectarea, implementarea şi omologarea acestei categorii de trasee turistice.

„Crearea, amenajarea şi omologarea traseelor de cicloturism va duce la creşterea circulaţiei turistice la nivel naţional, regional sau local”, arată un proiect de Hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice privind crearea, amenajarea şi omologarea traseelor de cicloturism.

Proiectul de act normativ stabileşte şi amenzi care pornesc de la 3.000 de lei şi ajung până la 20.000 de lei, dacă, de exemplu, consiliile judeţene nu vor organiza comisiile judeţene de ciclotrasee, care vor fi entităţile care vor aviza realizarea de ciclotrasee noi, modificarea sau desfiinţarea celor existente.

Amenzi de până la 20.000 de lei vor primi şi cei care emit avize şi aprobări pentru declararea unor trasee cicloturistice ca ciclotrasee sau dacă le marchează fără respectarea legii, arată News.

Drept avantaje, dezvoltarea cicloturismului necesită investiţii relativ reduse şi cu recuperare rapidă.

„România are un potenţial foarte ridicat în domeniul cicloturismului, dar care în momentul de faţă are un nivel extrem de redus de valorificare, iar una din cauzele importante este lipsa unei infrastructuri specifice, în principal lipsa marcării de trasee de cicloturism (turism pe bicicletă)”, arată documentul citat.

Autorii proiectului de Hotărâre afirmă că există un interes şi o cerere crescută pentru traseele cicloturistice marcate şi omologate atât din partea turiştilor individuali, a asociaţiilor de cicloturism şi a agenţiilor de turism din ţară şi străinătate, cât şi din partea autorităţilor publice locale şi structurilor asociative de dezvoltare locală şi regională, „care au elaborat deja sau doresc să elaboreze şi să implementeze proiecte de trasee cicloturistice”.

De asemenea, cicloturismul şi alte ramuri de turism activ au un impact de mediu redus şi sunt considerate de mare viitor în toate statele dezvoltate.

Mai mult, aprobarea proiectului aflat în dezbatere ar permite dezvoltarea semnificativă a cicloturismului, „fapt care va genera venituri suplimentare la nivelul agenţilor economici, care se vor regăsi la nivel macro în creşterea contribuţiei turismului la PIB”.

În prezent, cicloturismul este un segment pentru care există o cerere în creştere, arată documentul.

„De exemplu, în Germania, cicloturismul este singura ramură de turism care înregistrează constant creşteri de peste 10% pe an în ultimul deceniu, şi implică multe milioane de turişti germani care fac anual concedii pe bicicletă în alte ţări europene şi sunt tot mai interesaţi de Estul Europei”, se precizează în nota de fundamentare.

Altfel, în cuprinsul Master Planului pentru Dezvoltarea Turismului Naţional 2007- 2026 se menţionează în cadrul iniţiativelor strategice, la capitolul referitor la turismul activ, faptul că ciclismul a devenit o activitate de agrement care cunoaşte o popularitate crescută şi faptul că în România acesta se află într-o fază incipientă de dezvoltare.

Pe plan european există deja reţele naţionale de trasee cicloturistice marcate, şi aprobate, acestea fiind în continuă dezvoltare.

„Tendinţa în ultimele decenii este de dezvoltare a cicloturismului de lung parcurs, context în care importanţa traseelor cicloturistice naţionale şi internaţionale este în continuă creştere”, precizează autorii.

Ciclotraseele se stabilesc pe piste de biciclete, pe drumuri publice pe care circulaţia este interzisă autovehiculelor, pe drumuri de utilitate privată deschise circulaţiei biciclistice de către administratorii acestora, sau în zone cu viteză limitată la 30 km pe oră.

Lungimea ciclotraseelor se alege astfel încât durata normală de parcurgere să fie de: 5-12 zile în cazul celor de rang naţional, de 2-5 zile în cazul celor regionale şi de maximum o zi în cazul celor locale.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Drum drept spre pace. Ucraina și SUA au semnat acordul pe minerale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici