Ministerul Educaţiei nu a achiziţionat încă măştile pentru elevii care vor susţine Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că ministerul pe care-l conduce se află în procedură de achiziţie pentru măştile de protecţie care ar trebui distribuite elevilor ce urmează să susţină Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul. Pe 2 iunie, atunci când elevii din clasele terminale ar trebui să revină în şcoli pentru a participa la cursurile de pregătire, fiecare unitate de învăţământ ar trebui să le poată distribui elevilor măşti.

RomaniaTV.net
27 mai 2020, 09:54
Ministerul Educaţiei nu a achiziţionat încă măştile pentru elevii care vor susţine Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul

Premierul Ludovic Orban le-a solicitat ministerelor să grăbească procedurile de licitaţie pentru achiziţionarea măştilor, astfel încât acestea să fie distribuite cât mai repede către populaţie. Ministerul Educaţiei ar trebui să intre în posesia măştilor până la data de 1 iunie.

Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii, aveţi obligaţia de a finaliza procedurile de licitaţie, dar şi de a distribui măştile, Ministerul Educaţiei, cel târziu până la data de 1 iunie trebuie să ajungă la şcoli, iar Ministerul Sănătăţii, în momentul în care aveţi solicitările, datele de la administraţiile locale, şi aici trebuie să se mişte rapid direcţiile de sănătate publică, lansaţi imediat procedura de licitaţie ca să putem să distribuim măştile către cele 2,3 milioane de persoane vulnerabile”, a spus Ludovic Orban.

Citeşte şi ADMITERE LICEU 2020. Ministerul Educaţiei a explicat cum se face admiterea şi repartizarea la liceu în anul şcolar 2020-2021

Premierul ia în calcul şi eventualele probleme cu distribuţia în teritoriu, acesta fiind unul dintre motivele pentru care le-a solicitat şefilor de ministere să grăbească procedura de licitaţie.

Datele trebuie să fie transmise şi de administraţiile locale pentru că ei au evidenţa persoanelor, le confruntaţi cu datele de la Ministerul Muncii privind persoanele cu dizabilităţi, privind persoanele care sunt beneficiarii pensiei sociale şi trebuie să faceţi estimarea cantităţii totale de măşti şi trebuie lansată procedura, că va fi o cantitate mare. Gândiţi-vă dacă distribuim 50 de măşti către 2,3 milioane de cetăţeni români va fi o cantitate mare şi după aia vom avea inclusiv probleme logistice de distribuţie în teritoriu astfel încât noi trebuie să ne mişcăm mai repede”, a precizat premierul Orban.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a dat asigurări că, pe 2 iunie, elevii care se vor întoarce în băncile şcolilor să participe la orele de pregătire vor primi măşti.

Suntem în plină desfăşurare a procedurii de achiziţie pentru măşti în aşa fel încât pe data de 2 iunie, atunci când elevii revin la şcoală pentru cursurile de pregătire, să aibă măştile necesare în fiecare unitate de învăţământ”, a declarat Monica Anisie.

Citeşte şi Daniel Funeriu atacă propunerea de anulare a examenului de Bacalaureat: „Coaliția loazelor a început ofensiva abjectă”

Prima procedură de achiziție a măştilor pentru elevi a fost anulată de ministrul Educaţiei pe 22 mai. Pe 25 mai, măştile ar fi trebuit să ajungă deja în unităţile de învăţământ.

Am anulat procedura de vineri, 22 mai, pentru că cei care au venit cu oferta de licitație inițial au spus că au pe stoc întreaga cantitate de măști [17 milioane de măști – n.red.], după care au anunțat că au 6 milioane de măști, pentru ca la final să constatăm că din stocul pe care au anunțat că îl aveau nu există decât 1 milion 300 de măști. Procedura a fost anulată vineri și va fi reluată începând de astăzi”, a declarat Monica Anisie pentru edupedu.ro.