Ministerul Educaţiei: Planul de şcolarizare prevede o creştere cu 29% a claselor de învăţământ profesional tehnic şi profesional

Planul de şcolarizare pentru perioada 2020-2021 prevede o creştere cu 29% a claselor de învăţământ profesional tehnic şi profesional dual, comparativ cu cifrele din acest an şcolar, în contextul în care piaţa muncii are nevoie de personal calificat pregătit în cele două forme de şcolarizare, a declarat vineri, la Deva, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie.
Romania TV
14 feb. 2020, 16:28
Ministerul Educaţiei: Planul de şcolarizare prevede o creştere cu 29% a claselor de învăţământ profesional tehnic şi profesional

Cu acest prilej a fost lansată în judeţul Hunedoara campania de promovare a învăţământului profesional şi tehnic şi a învăţământului profesional dual, denumită „Meseria face diferenţa”, ministrul Educaţiei subliniind importanţa învăţământului profesional dual, informează Agerpres.

„Este o campanie de conştientizare a importanţei meseriei, pentru că toţi – decidenţi şi oameni de rând, înţelegem cu toţii că este nevoie de forţă de muncă, de oameni bine pregătiţi şi această campanie, de fapt, să fie şi în acord cu cererea de pe piaţa muncii pentru că operatorii economici au nevoie de sprijinul nostru, al Educaţiei, pentru a avea o forţă de muncă, spuneam mai devreme, calificată. (…) Este foarte important de ştiut că aceste clase (de învăţământ profesional dual, n.r.) se fac numai în parteneriat cu operatorii economici. Ei vin către inspectoratele şcolare cu cerere, în felul acesta parteneriatul se realizează nu numai cu şcoala, ci şi cu Inspectoratul Şcolar şi, implicit, cu Ministerul Educaţiei”, a explicat Monica Anisie.

Totodată, ea a menţionat că este important ca părinţii să fie informaţi şi despre faptul că tinerii care urmează aceste forme de şcolarizare îşi pot continua studiile, dacă doresc să facă liceul sau o facultate. În acest context, ministrul Educaţiei a menţionat că a solicitat inspectoratelor şcolare să-i consilieze pe părinţii elevilor din clasele a şaptea şi a opta, despre ceea ce înseamnă învăţământul profesional dual.

„Părinţii trebuie să înţeleagă că nu mai este acel învăţământ profesional pe care îl cunoaştem noi, cei care suntem mai trecuţi de o anumită vârstă. Este un altfel de învăţământ profesional, dual, şi există numeroase facilităţi pentru copii, în acest caz”, a spus Monica Anisie.

Ministrul Monica Anisie a vizitat vineri două licee din Deva, dintre care unul cu profil tehnologic, dar şi un agent economic unde a discutat cu elevii care se aflau în practică.

„Am vorbit cu copiii care se aflau în practică. Dar asta nu înseamnă că nu-şi vor continua studiile. Cu trei dintre ei am vorbit şi mi-au spus că nici nu se gândesc să nu continue pentru că vor avea şi un loc de muncă, dar vor putea să meargă şi la seral să-şi continue studiile, după ce termină şcoala profesională”, a spus Monica Anisie.

În ceea ce priveşte cerinţele pieţei muncii în materie de forţă de muncă pregătită în şcoli, ministrul Educaţiei a arătat că acestea diferă de la o zonă la alta.

Conform datelor oficiale, în anul şcolar 2020-2021 în învăţământul profesional şi tehnic sunt prevăzute 3.457,5 clase cu 96.631 locuri. Cele mai multe locuri sunt la profilele de mecanică, turism şi alimentaţie publică, comerţ, industria textilelor şi pielăriei.

Pentru învăţământul dual, planul de şcolarizare la nivel naţional prevede 325 de clase cu 8.896 de locuri, cele mai multe locuri fiind pentru pregătirea în domeniile mecanică, turism, electric şi electromecanic.

Citeşte şi: Monica Anisie a decis. Peste 7.000 de teze de doctorat vor fi făcute publice. „A venit momentul”

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Zodiile care au o stea în frunte până la finalul lunii mai. Se bucură de avantaje, bani mulți și relații de dragoste
Capital.ro
Statul îți confiscă bunurile. Decizie oficială în România. Ilie Bolojan a semnat legea
Playtech.ro
Moștenirea nu este automată. Actele notariale de care ai nevoie
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
O comună din Sibiu, în plină dezvoltare datorită viitoarei conexiuni la două autostrăzi. „Tineri din alte părți aleg să se mute aici”
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Meniul de nuntă te duce la sapă de lemn. Cât costă distracția
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Momentul îngrozitor în care un bărbat cade dintr-un balon cu aer cald, care a luat foc
Cancan.ro
Devastator! Ce le fac șeicii din Dubai fetelor la Porta Potty Party. Prietena Mariei Kovalchuk: 'Fie o biciuia, fie o amenința cu…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Apare o nouă taxă din 26 mai. S-a dat deja ordin în România. Se va plăti la fiecare intrare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
A murit fostul lider al Uruguayului, considerat „cel mai sărac președinte din lume”. José „Pepe” Mujica avea 89 de ani
Tragedie în Gorj: O fetiță de trei ani a murit în ziua aniversării, în urma unei serii de erori medicale. Poliția și Ministerul Sănătății investighează cazul
MediaFlux
Vesete bună pentru 2 milioane de pensionari. Vor primi bani în plus, pe lângă pensie, începând cu 1 iulie 2025.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
ÎCCJ o face scăpată pe judecătoarea care a întrebat dacă mortul e prezent în sală