Ministerul Finanţelor vrea modificări la ANAF. Cum ar putea Fiscul să lucreze acum cu cetăţenii!

Ministerul Finanţelor doreşte ca toţi cetăţenii şi firmele autorizate care vor să interacţioneze cu ANAF să facă operaţiunea exclusiv on-line.

10 mai 2021, 19:49
Ministerul Finanţelor vrea modificări la ANAF. Cum ar putea Fiscul să lucreze acum cu cetăţenii!

Ministerul Finanţelor vrea modificări la ANAF.  Finanţele au emis astfel un proiect de act normativ, postat deja în dezbatere pe site-ul ministerului.

Ministerul Finanţelor vrea modificări la ANAF. Cum ar putea Fiscul să lucreze acum cu cetăţenii!

Proiectul de act normativ prevede înrolarea în Spaţiul Privat Virtual (SPV) a persoanelor juridice, asocierilor şi a altor entitãţi fãrã personalitate juridicã, precum şi a persoanelor fizice care desfãşoarã o profesie liberalã sau exercitã o activitate economicã în mod independent, în formele prevãzute de Ordonanţa de Urgenţã a Guvernului nr. 44/2008. Înscrierea în SPV rãmâne opţionalã pânã la data la care prevederile cuprinse în actul normativ intrã în vigoare. Dupã acest termen cererile, înscrisurile sau orice alte documente depuse la organul fiscal central în format letric nu vor mai fi luate în considerare.

Citeşte şi: LISTA DATORNICI 2021. ANAF a publicat „lista ruşinii” pentru primul trimestru din 2021. Ce trebuie să ştie toţi românii. Anunţul făcut

„Am publicat acest proiect spre consultare publicã, iar forma finalã va fi adoptatã dupã încheierea discuţiilor cu partenerii din mediul privat. Ne dorim ca Spaţiul Privat Virtual sã devinã un instrument-cheie în ceea ce priveşte interacţiunea cu contribuabilii şi vom extinde serviciile disponibile prin intermediul acestei platforme concomitent cu sporirea eforturilor de înrolare a persoanelor juridice şi a persoanelor fizice autorizate.

În prezent se lucreazã la identificarea unor mecanisme de simplificare şi flexibilizare a înrolãrii şi autentificãrii utilizatorilor în SPV. În plus, pânã la data când prevederile actului normativ vor intra în vigoare, ANAF trebuie sã ia mãsuri pentru a fi pe deplin pregãtitã atât sã proceseze numãrul suplimentar de contribuabili care se vor înrola în SPV, cât şi sã ofere tot suportul acestora pe parcursul întregului demers astfel încât tranziţia sã se desfãşoare fãrã probleme. Prin eliminarea hârtiilor, a cozilor la ghişeu şi a birocraţiei excesive, consider cã facem un pas foarte important spre digitalizarea administraţiei fiscale, fapt ce ne aduce mai aproape de standardele şi de bunele practici europene în domeniu, adicã de normalitate”, a declarat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

Citeşte şi: Veste proastă de la ANAF. Ce se întâmplă cu românii amendați în perioada stării de urgență