Ministerul Justiţiei vrea să înfiinţeze Institutul Naţional de Criminologie. Noul for va oferi baza ştiinţifică a cercetării în domeniu

Institutul Național de Criminologie, care urmează să fie înființat la propunerea Ministerului Justiției, are scopul de a oferi baza științifică a cercetării fenomenului criminalității, se arată în proiectul de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică.
Filip Stan
20 ian. 2017, 09:13
Ministerul Justiţiei vrea să înfiinţeze Institutul Naţional de Criminologie. Noul for va oferi baza ştiinţifică a cercetării în domeniu

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, se propune înființarea Institutului Național de Criminologie, care urmează să ofere baza științifică a cercetării fenomenului criminalității, cu toate formele sale de manifestare — corupția, migrația, drogurile, violența—, precum și a celor mai adecvate modalități de prevenire a acesteia.

„Prin activitatea științifică pe care o va desfășura, Institutul va contribui la activitatea de elaborare a principalelor elemente de politică penală, ca parte componentă a politicii generale a statului român”, se arată în proiect.

De asemenea, prin desfășurarea unor proiecte de cercetare, desfășurate împreună cu alte instituții — Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române, facultăți de drept, alte instituții și organizații interne și internaționale—, ar urma să formuleze propuneri de îmbunătățire a legislației penale.

În proiect se mai arată că Institutul ar urma să fie finanțat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Justiției, și va cuprinde 20 de posturi, transmite Agerpres.

Principalele atribuții ale Institutului Național de Criminologie urmează să fie, conform proiectului, de organizare a activității de cercetare și evaluare a criminalității din România pentru a oferi o viziune unitară asupra nivelului acestui fenomen și a formelor sale de manifestare; realizarea de analize, studii, rapoarte, prognoze privind cauzele și evoluția criminalității, pe care le prezintă Ministerului Justiției, în vederea luării unei decizii corecte, argumentate științific, de politică penală și penitenciară.

Participarea la elaborarea proiectelor de legi și a altor acte normative în domeniul prevenirii și controlului criminalității, organizarea de manifestări științifice interne și internaționale pe teme de interes major pentru sistemul judiciar, dar și punerea la dispoziția instituțiilor și autorităților publice, cu titlu gratuit, de baze de date statistice și documentare elaborate de Institut — se mai numără printre atribuțiile acestei instituții ce urmează să fie înființată.

Funcția de director va fi corespunzătoare unei funcții de director direcție de specialitate juridică din cadrul Ministerului Justiției.

În ceea ce privește cheltuielile de personal pentru perioada 2017 — 2021, ele s-ar ridica la 235.642 de lei lunar, potrivit notei de fundamentare a proiectului, pus săptămâna trecută în dezbatere publică.

Mai exact, urmează să fie alocate șase posturi pentru personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor ce vor remunerate cu câte un salariu mediu brut de 16.686 lei pe lună (un total de 100.116 lei/lună), 12 posturi de funcționari publici cu câte un salariu mediu brut de 6.855 lei pe lună (un total de 82.260 lei/lună), un post de informatician ce va primi un salariu mediu brut de 7.473 lei pe lună și un post de personal contractual ce va fi remunerat cu un salariu mediu brut de 2.498 lei pe lună. La aceste sume se adaugă și contribuțiile datorate de angajator, în valoare de 43.295 de lei pe lună.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste renovarea completă a unui apartament cu 2 camere, la prețul actual al materialelor de construcție și manoperei din 2025. Lista completă a prețurilor
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
Playtech.ro
Orașul în care se va construi cel mai mare mall din România. Va detrona AFI Cotroceni
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Trump, așa cum nimeni nu l-a mai văzut. Imginea face ocolul Pământului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare