Ministerul Mediului: Vânzarea autoturismelor electrice și hybrid a depășit anul acesta, pentru prima dată, vânzarea autoturismelor cu motoare diesel

Vânzarea autoturismelor electrice și hybrid a început să ia avânt anul acesta, pentru prima dată depășind vânzarea autoturismelor cu motoare diesel. Creșterea se datorează stimulentelor acordate prin Programul Rabla PLUS, derulat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Fondului pentru Mediu.

18 aug. 2022, 16:53
Ministerul Mediului: Vânzarea autoturismelor electrice și hybrid a depășit anul acesta, pentru prima dată, vânzarea autoturismelor cu motoare diesel
Ministrul Mediului, despre scumpirea alimentelor

Ministrul Mediuluui, Barna Tánczos, a prezentat astăzi la o întâlnire cu reprezentanții Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), în care s-a discutat despre evoluțuia pieței auto din România, din perspectiva posibilităților de îmbunăățire a programelor de stimulare a pieței autotuismelor nepluante, faptul că vânzarea autoturismelor electrice și hybrid a depășit vânzarea autoturismelor cu motoare diesel.

Conform unei analize a înmatriculărilor autoturismelor, în funcție de tipul de motorizare, în primele șapte luni ale acestui an, rezultă că autoturismele electrice (full electric, hybrid plug-in și full-hybrid) realizează o cotă de piață de 20,7% cu o creștere de 106,4%. Autoturismele cu motoare diesel au înregistrat anul acesta o scădere de 29,3% față de primele șapte luni ale anului 2021 și dețin o cotă de 14,1% din total.

Autoturismele cu motorizare pe benzină au înregistrat o creștere de 10,1%, față de perioadă similară a anului trecut, atingând o pondere de 65,3%. Mașinile electrice (Full Electric) reprezintă, în momentul de față, 7,9% din piața românească în primele șapte luni din 2022, pe când în 2021 reprezentau doar 1,9% din piață.

Ministerul Mediului: „Este un semnal că românii încep să înţeleagă din ce în ce mai bine importanţa transportului nepoluant”

„Cifrele ne arată că ne apropiem cu pași repezi de sfârșitul erei diesel. Este primul an pentru România în care se cumpără mai multe mașini verzi decât autoturisme diesel. Este o tendință la nivel european, cât și la nivel național unde, în ambele cazuri, constatăm o scădere a vânzării mașinilor diesel cu aproape 30%, în prima parte a acestui an. Dacă ne uităm la autoturismele full electrice, vedem o evoluţie şi mai spectaculoasă, o creştere a cotei de piaţă cu 300% în primele şapte luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Este un semnal că, pe de o parte, românii încep să înţeleagă din ce în ce mai bine importanţa transportului nepoluant, pe de altă parte, este rezultatul clar al programului Rabla Plus. Pentru prima dată avem în România o planificare multianuală, cu accent pe creşterea stimulării pieţei de auto verzi în următorii ani”, a declarat Tánczos Barna.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat că în prezent se lucrează la un nou program de stimulare a achiziției automobilelor electrice, destinat automobilelor din sectorul comercial.
Pe lângă autoturismele personale, și autovehiculele destinate transportului de persoane și margă poluează, de aceea Ministerul Mediului vine în sprijinul agenților economici din România, cu un program destinat autovehiculeleor din domeniul comercial și va fi lansat în 2023 cu numele Rabla PLUS pentru flote comerciale.

Citește și: Prima creşă construită de Ministerul Dezvoltării cu bani din PNRR

Citește și: Maşină de peste 100.000 de euro făcută zob după ce pompierii au scăpat un copac peste ea: „Puteam să jur că aşa se întâmplă!”