Parchetul General, despre raportul MCV: Punctul de vedere exprimat de CE, similar celui al Ministerului Public

Ministerul Public afirmă, după ce Comisia Europeană a făcut public raportul MCV, că punctul de vedere exprimat de CE este similar celui al instituţiei, procurorul general Augustil Laazăr exprimând disponibilitatea ministerului de a contribui la îndeplinirea recomandărilor prevăzute în raport.

RomaniaTV.net
13 nov. 2018, 15:04
Parchetul General, despre raportul MCV: Punctul de vedere exprimat de CE, similar celui al Ministerului Public

„Conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat act de concluziile şi recomandările cuprinse în Raportul MCV, făcut public în cursul zilei de astăzi, 13 noiembrie 2018.  În acest sens,  se constată că punctul de vedere formulat de Comisia Europeană în chestiuni fundamentale precum  independenţa justiţiei, cariera magistraţilor, modificările aduse Codului penal şi Codului de procedură penală este similar cu poziţia exprimată în mod constant de Ministerul Public”, precizează instituţia într-un comunicat.

De asemenea, având în vedere îngrijorările reţinute de Comisia Europeană în legătură cu regresul înregistrat de România în ceea ce priveşte  sistemul judiciar, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, reafirmă disponibilitatea Ministerului Public de a contribui, în limita atribuţiilor specifice, la îndeplinirea recomandărilor prevăzute în Raportul MCV.

Prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans a declarat, marţi, prezentând raportul MCV, că, în ultimele luni, în România s-a înregistrat un regres regretabil legat de amendarea legilor justiţiei, independenţa magistraţilor şi combaterea corupţiei. El a spus că sunt opt măsuri care trebuie adoptate. Comisia Europeană recomandă, în raportul publicat marţi, suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare, suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi revocare aflate în curs care vizează procurori în funcţii-cheie, respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcţii de conducere, îngheţarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal şi Codului de procedură penală şi relansarea procedurii de revizuire.

Citeşte şi: Raportul MCV: România a înregistrat un regres regretabil în domeniul Justiţiei. Bulgaria ar putea scăpa de MCV în 2019


loading...
Partenerii noștri