Ministerul rus al Apărării nu recunoaşte că a construit o bază militară la Palmira

General-maiorul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, a negat marți informația apărută în mass-media internaționale cu privire la construcția unei baze militare ruse la Palmira, oraș antic din centrul Siriei, înscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, relatează RIA Novosti, Interfax și Unian.

18 mai 2016, 09:09
Ministerul rus al Apărării nu recunoaşte că a construit o bază militară la Palmira

Potrivit RIA Novosti, agenția de presă americană Associated Press a difuzat anterior informația potrivit căreia militari ruși ar construi ‘o nouă bază militară la Palmira, în centrul Siriei’. La baza acestei știri a stat o imagine satelit publicată de organizația americană Cultural Heritage Initiatives, pe care era conturată o tabără militară rusă, alături de artefacte ale orașului antic.

În imaginile din satelit ale Palmirei se vede nu o ‘nouă bază militară rusă’, ci o tabără temporară a unităților angajate în deminarea orașului, a declarat generalul Konașenkov, insistând că este vorba de o tabără provizorie a Centrului internațional de deminare a forțelor armate ruse, informează Agerpres.

‘Nu există niciun fel de ‘noi baze ruse’ pe teritoriul Palmirei. În imaginile de satelit cu zona menționată (…), la care se referă AP, se vede o tabără provizorie a unităților Centrului internațional de deminare a forțelor militare ruse, care s-au ocupat anterior de deminarea părții istorice a Palmirei, iar în prezent a localității Tadmur’ (500 de metri de ruinele orașului antic), a subliniat generalul rus, citat de Unian.

Instalarea acestei tabere provizorii s-a făcut în acord cu Ministerul Culturii din Siria și alte instituții guvernamentale de la Damasc, iar tabăra se va afla acolo până la încheierea completă a operațiunii de deminare.

Citeşte şi Statul Islamic a tăiat o rută strategică de aprovizionare între Homs şi Palmira

‘În tabăra provizorie, în afară de containere modulare, mai există un spital de campanie, care acordă asistență medicală populației locale și o brutărie, ale cărei produse sunt distribuite de asemenea sirienilor’, a mai spus același purtător de cuvânt, afirmând că toate acestea nu reprezintă niciun fel de secret. Cei 150 de jurnaliști străini și ruși care au asistat la 5 mai, la Palmira, la concertul orchestrei Teatrului Mariinski, condusă de dirijorul Valeri Gherghiev, au avut posibilitatea să viziteze tabăra geniștilor, a declarat Konașenkov, care a mai susținut că și jurnaliști AP au fost invitați, dar că aceștia au refuzat să vină. Împreună cu jurnaliști au vizitat tabăra și un grup mare de experți internaționali ai UNESCO, a spus el, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, în câteva fotografii date publicității și de către compania americană DigitalGlobe, care se ocupă de difuzarea imaginilor din satelit, se pot vedea urme ale unor lucrări de construcție care, potrivit companiei, se desfășoară la marginea sitului istoric, scrie Unian.