Ministerul Sănătăţii a publicat raportul Comisiei privind modul de raportare a deceselor COVID-19

Ministerul Sănătăţii a publicat, vineri dimineaţă, raportul Comisiei privind modul de raportare a deceselor cauzate de coronavirus.

14 mai 2021, 09:53
Ministerul Sănătăţii a publicat raportul Comisiei privind modul de raportare a deceselor COVID-19
Ministerul Sănătăţii a publicat raportul Comisiei privind modul de raportare a deceselor COVID-19

Ministerul Sănătăţii a publicat raportul Comisiei privind modul de raportare a deceselor COVID-19, după ce premierul Florin Cîţu i-a cerut Ioanei Mihăilă să facă public raportul privind decesele COVID.

Ministerul Sănătăţii a publicat raportul Comisiei privind modul de raportare a deceselor COVID-19

Citeşte şi Florin Cîțu, noi precizări despre marea relaxare de pe 1 iunie: „Acces în baruri și cluburi doar pentru persoanele vaccinate!”

„Sursa oficială de clasificare a deceselor – certificatul medical constatator – indică o corespondenţă convenabilă între decesele confirmate COVID raportate la INS şi respectiv cele raportate în Corona-forms (96%). Decesele raportate în alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decât cele din INS. (…) Diferenţele dintre platformele MS – alerte.ms.ro şi Corona-forms sunt justificate într-o oarecare măsură şi parţial acceptabile, având în vedere faptul că platforma alerte.ms.ro presupune o raportare numerică agregată şi cumulată (neverificabilă pe CNP sau alt tip de cod), iar platforma Corona-forms presupune o raportare caz cu caz, pe CNP. (…) De asemenea, neconcordanţele între cele două serii de date sunt inevitabile. În ceea ce priveşte platforma Corona-forms, este evident că o serie de decese nu au fost raportate. În acest sens, este necesar un proces de actualizare a deceselor din Corona-forms”, se arată în raport, care a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Potrivit documentului, erorile sunt „mai puţin” controlabile la raportările agregate.

„Un export din cele două baze de date a relevat că până la data de 31 martie 2021 s-au înregistrat 31.132 decese în alerte.ms.ro şi respectiv 23.931 decese în Corona-forms. Se constată că diferenţele devin tot mai evidente începând cu luna octombrie 2020, ceea ce poate fi asociat modificărilor succesive solicitate în platforma alerte.ms.ro în sensul creşterii complexităţii sau nivelului de detaliu pentru solicitările de raportare. Acest fapt s-a suprapus presiunii generate de agravarea situaţiei epidemiologice”, se menţionează în raport.

„Unele DSP suspicionează că unele dintre spitale raportează decese de toate cauzele în alerte.ms.ro. Tot DSP semnalizează întârzieri în raportarea deceselor (uneori de până la două luni). Unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze. Unele spitale nu recunosc propria cifră a deceselor lunare raportată în alerte.ms.ro. Organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital”, se mai explică în raport.

Ioana Mihăilă, a prezentat joi date din raportul privind decesele COVID-19 în România, enumerând mai multe cifre raportate în diversele platforme și evitând să răspundă concret care este diferența totală.

Ministrul a precizat că între platformele de raportare există diferențe de până la 500 de decese COVID pentru același spital, din cauza modului de raportare din partea unităților medicale. Deşi a prezentat date din raport, Mihăilă a evitat să precizeze dacă îl va face public.

Ulterior, premierul Florin Cîţu i-a transmis public să îl facă public.

„Am văzut acest raport mai devreme. Eu o încurajez pe doamna ministru să prezinte public acest raport ca să nu existe niciun fel de dubii. Să-l facă public atunci ca să fie foarte clar”, a afirmat premierul.

Raport-Comisie-decese-COVID_7.05.2021 by Loredana Bruma on Scribd

Alexandru Rafila, despre scandalul raportărilor deceselor de Covid: „Am înţeles că trebuie să fie bine ca să nu fie rău, adică n-am înţeles nimic”

Citeşte şi Ce se întâmplă cu magazinele din weekend. Anunţul lui Raed Arafat

Medicul Alexandru Rafila, a declarat, referindu-se la explicaţiile ministrului Sănătăţii, Ioana Mihăilă, privind raportarea deceselor de COVID-19, că nu a înţeles nimic şi că bazele de date unde se raportează decesele sunt la Ministerul Sănătăţii.

„Am înţeles că trebuie să fie bine ca să nu fie rău, adică n-am înţeles nimic. N-am înţeles sensul declaraţiei şi motivul declaraţiei, pentru că trebuiau nişte lucruri concrete oferite opiniei publice dacă s-a hotărât să se facă o conferinţă de presă.

Trebuia să aflăm exact care este modul de raportare în cele două baze de date gestionate de Ministerul Sănătăţii, care au fost motivele pentru care au apărut diferenţe în această raportare şi care sunt lucrurile concrete pe care le-a făcut sau intenţionează să le facă Ministerul Sănătăţii.

Or, aceste trei elemente eu nu le-am sesizat în declaraţia doamnei ministru”, a declarat Alexandru Rafila, la B1TV, joi seară, comentând declaraţiile ministrului Ioana Mihăilă pe tema raportării deceselor de coronavirus.