Ministerul Sănătăţii: Medicii angajaţi şi la stat şi la privat, în posibil CONFLICT DE INTERESE

Ministerul Sănătăţii semnalează, într-o notă prezentată miercuri în şedinţa de guvern, că medicii care activează şi la spitalele de stat şi la spitalele private ar putea să se afle într-un conflict de interese. Ministerul trage acest semnal de alarmă în urma mai multor sesizări primite în acest sens de la pacienţi. Prezentarea acestui document vine după ce sâmbătă, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că se gândeşte la o posibilă interzicere a medicilor de a lucra şi la stat şi la privat.

RomaniaTV.net
16 ian. 2013, 14:02
Ministerul Sănătăţii: Medicii angajaţi şi la stat şi la privat, în posibil CONFLICT DE INTERESE

Un număr important dintre medicii care profesează în serviciile publice au şi cabinete private sau sunt angajaţi ai unor furnizori privaţi de servicii de sănătate. Sesizări numeroase primite din partea pacienţilor reclamă multe aspecte negative ale unor astfel de situaţii, toate desfăşurându-se în defavoarea sistemului public şi contribuind substanţial la utilizarea ineficientă şi, de cele mai multe ori, nejustificată, a fondurilor publice pentru sănătate. Astfel, majoritatea cabinetelor private, în care lucrează aceiaşi medici angajaţi în spitale, au contracte cu casele de asigurări de sănătate, ceea ce le dă dreptul de a emite trimiteri pentru tratamente în spital, care sunt decontate de asigurările publice de sănătate. Se generează astfel o cerere nu întotdeauna justificată de servicii spitaliceşti, mult mai costisitoare pentru sistem. Dubla calitate de angajat a personalului medical permite şi exploatarea inversă a circuitului pacienţilor: cei care se prezintă în serviciile publice (inclusiv la serviciile de ambulanţă) sunt îndrumaţi, sub diferite motivaţii, să se adreseze unităţilor private în care acelaşi personal medical este angajat. Astfel, pe lângă aspectul criticabil al racolării pacienţilor din serviciile publice în folosul unităţilor private, apar situaţii în care un serviciu deja decontat de casa de asigurări pentru unitatea publică este plătit încă o dată de către pacient, la cabinetul privat, sau chiar este decontat a doua oară către asigurările de sănătate dacă furnizorul respectiv are contract cu casa de asigurări”, se arată în nota Ministerului Sănătăţii.

În notă mai este subliniat şi faptul că această activitate paralelă a personalului medical în instituţii publice şi în cele private poate fi şi un conflict de interese.

În acelaşi timp, astfel de situaţii trebuie analizate şi din perspectiva unui potenţial conflict de interese între calitatea simultană de angajat în sistemul privat şi în cel public a unui cadru medical, în special dacă acesta are şi o funcţie de conducere. Sunt cunoscute în acest sens, de exemplu, situaţii în care echipamentele unor secţii de imagistică medicală (aparate de radiologie, tomografie, RMN) sunt defecte şi rămân nereparate, în timp ce unitatea privată de imagistică la care lucrează în paralel şeful secţiei publice funcţionează din plin, deservind şi pacienţii care sunt redirecţionaţi din secţia publică”, este precizat în notă.