Vaccinarea bebeluşilor anti-tuberculoză va fi RELUATĂ. Raed Arafat: "Vaccinul este SIGUR"

Publicat: Vineri, 30 Noiembrie 2012 10:45 // Actualizat: Vineri, 30 Noiembrie 2012 10:56 // Sursa: RTV.net

Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri că vaccinarea BCG la copii se va relua cu produsul din Danemarca. Peste 100 de copii au avut efecte secundare ca urmare a vaccinării anti-tuberculoză, dar MS susţine că numărul de bebeluşi care au suferit de efecte adverse este în limita normală.

Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a anunţat, vineri, că imunizarea anti-TBC cu vaccinul importat din Danemarca va fi reluată, după ce experţii străini au concluzionat că produsul este sigur.

Potrivit lui Arafat, în România au fost vaccinaţi, cu primul lot de doze din Danemarca, peste 136.000 de copii, înregistrându-se 134 de reacţii adverse constând în mărirea nodulilor limfatici - lucru comun după o astfel de imunizare.

"Nu a fost nicio complicaţie severă, cum ar fi ostiomielita, iar absenţa grupărilor de cazuri arată că nu au fost nici erori sistematice legate de tehnica de administrare. La Institutul «Marius Nasta» din Bucureşti au fost mai multe cazuri pentru că unele au provenit din alte judeţe", a explicat ministrul.

Raed Arafat a mai spus că, în urma analizei făcute de specialiştii străini şi de cei români, siguranţa vaccinului danez nu este pusă sub semnul întrebării.

Ministrul a precizat că acest vaccin este distribuit din 1934 în toată lumea şi este autorizat în 46 de ţări. "În nicio ţară nu s-a oprit imunizarea şi nici nu a fost schimbat vaccinul", a subliniat ministrul.

Arafat a mai spus că reacţiile adverse înregistrate în România pot fi urmarea schimbărilor de tulpină din vaccin. În acelaşi context, ministrul a admis că, în cazul produsului românesc utilizat anterior, reacţiile adverse au părut mai puţin numeroase.

El a subliniat că oprirea temporară a vaccinărilor în România a fost decisă ca "măsură de precauţie utilă", pentru eliminarea tuturor suspiciunilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut o analiză amănunţită la sesizarea Ministerului Sănătăţii iar în urma acesteia s-a concluzionat că vaccinul este sigur iar vaccinare se va relua imediat. Vaccinarea cu BCG a fost oprită săptămâna trecută din cauza numărului mare de copii cu reacţii secundare.

"Nodulii limfatici măriți sunt complicații comune ale vaccinării BCG indiferent de produsul de vaccinare. Formarea de abcese și ulcerații pot apare ocazional. Frecvența raportării de noduli limfatici măriți este în limitele așteptate (1 la 100 -1000)", se arată într-un comunicat de pe site-ul Ministerului Sănătăţii

Vaccinul BCG-SSI este folosit din 1931 pentru prevenirea Tuberculozei și este distribuit în toată lumea. Este autorizat în 46 de țări și precalificat de OMS. Cel puțin 20 de țări europene folosesc vaccinul SSI de câteva zeci de ani și au raportat un număr fluctuant de RAPI.

Ministerul Sănătăţii (MS) a solicitat săptămâna trecută o expertiză din partea Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru evaluarea independentă a situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva tuberculozei.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit.

Până în prezent, informaţiile din teritoriu arată că ar fi vorba de un singur lot de vaccin care a dat reacţiile adverse grave.

Zece bebeluşi cu reacţii adverse la vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca au fost internaţi la Institutul "Marius Nasta" din Capitală, unde, în intervalul martie - noiembrie, au fost trataţi, din acelaşi motiv, 50 de copii, a declarat medicul pneumolog Gheorghe Murgoci.

Autorităţile estimează că peste 200.000 de copii au fost vaccinaţi cu produsul danez până acum.

Ministerul Sănătăţii (MS) a decis în 22 noiembrie să oprească temporar imunizarea contra tuberculozei, pentru evaluarea de către experţi străini de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) a situaţiei create după vaccinarea cu produsul importat din Danemarca.

MS a solicitat o expertiză din partea ECDC şi OMS pentru evaluarea independentă a situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva tuberculozei.

"Deoarece există puncte de vedere divergente ale specialiştilor privind evoluţia după vaccinarea cu BCC şi în urma unei prime analize asupra situaţiei create, am decis să solicităm o opinie neutră şi avizată. O echipă de experţi ECDC şi OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivită. Aceasta va lucra cu reprezentanţii comisiei de specialişti români care au avut o primă întâlnire şi de la care aştept un raport preliminar", declara ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, după analiza făcută în 22 noiembrie de o comisie a MS.

Comisia a analizat situaţiile din spitalele în care au fost internaţi bebeluşii cu reacţii adverse grave la acest vaccin. Totodată, au fost discutate reacţiile adverse semnalate de către medici. Până în prezent, informaţiile din teritoriu arată că ar fi vorba despre un singur lot de vaccin care a dat reacţiile adverse grave.

Zece bebeluşi cu reacţii adverse la vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca au fost internaţi la Institutul "Marius Nasta" din Capitală, unde în intervalul martie - noiembrie au fost trataţi, din acelaşi motiv, 50 de copii, a declarat medicul pneumolog Gheorghe Murgoci. El a precizat că bebeluşii au fost operaţi, iar în prezent se află sub tratament.

Numai în spitalul bucureştean au fost trataţi, anul acesta, 50 de copii cu reacţii adverse la vaccinul BCG importat din Danemarca.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
vaccin anti tuberculoză vaccin bcg vaccin BCG efecte adverse vaccin TBC
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
daca sunt in articol si in arraay daca sunt in articol si in arraay
10 ian 10:22
Răspunde | Votează email 1 email
Feli
Dragi parinti, informati-va temeinic inainte de a va vaccina copiii!
http://piersicuta.blogspot.de/2012/12/adevarul-despre-vaccinul-bcg.html
30 nov 12:01
...ca urmare a vaccinării anti-tuberculoză, dar MS susţine că numărul de bebeluşi care au suferit de efecte adverse este în Citește mai departe…. Citeste toata stirea Vaccinarea bebeluşilor anti-tuberculoză va fi RELUATĂ. Raed Arafat: "Vaccinul este...
30 nov 11:45
...href="http://www.rtv.net/ministerul-sanatatii-vaccinarea-bebelusilor-anti-tuberculoza-va-fi-reluata_55717.html" target="_blank">www.rtv.net.     ...
30 nov 11:30
...ca urmare a vaccinării anti-tuberculoză, dar MS susţine că numărul de bebeluşi care au suferit de efecte adverse este în Citește mai departe… ...
1
EUR
4.7556
RON
20 Oct
noapte 9 °
zi 24 °
Ultimele joburi adaugate
24 H