Ministerul ungar de Externe se dezice de declaraţiile liderului Jobbik

Jobbik este un partid din opoziţie, care nu este implicat în activitatea guvernului ungar şi nu împărtăşeşte responsabilitatea sa, a declarat duminică Ministerul Afacerilor Externe ungar pentru agenţia MTI, în reacţie la un comunicat al MAE român.

RomaniaTV.net
11 aug. 2013, 15:56
Ministerul ungar de Externe se dezice de declaraţiile liderului Jobbik

Guvernul Ungariei este angajat în respectarea principiilor fundamentale şi obiectivelor parteneriatului strategic ungar-român, a indicat Ministerul ungar, potrivit Agerpres.

Ministerul Afacerilor Externe român anunţase anterior că aşteaptă din partea guvernului de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile de sâmbătă ale liderului partidului radical naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona, adaugă MTI.

Vorbind în cadrul unei Tabere a Tineretului Maghiar din Transilvania, care a avut loc în localitatea Borzonţ din judeţul Harghita, Vona a afirmat că Ungaria ar trebui chiar să-şi asume un conflict, dacă acesta este singura modalitate în care pot fi reprezentate interesele ungare.

MAE român a condamnat discursul lui Vona, afirmând că acesta ‘contravine flagrant spiritului şi realităţilor europene contemporane, principiilor de drept internaţional, Tratatului politic de bază, precum şi Parteneriatului Strategic bilateral’.

Potrivit aceleiaşi surse, Jobbik a calificat comunicatul român drept ‘o provocare deliberată’, menită să intimideze comunitatea etnică maghiară din România.

Istvan Szavay, un înalt oficial din cadrul partidului radical naţionalist, a afirmat că Jobbik a repetat în mai multe rânduri faptul că dă prioritate intereselor etnicilor maghiari în relaţiile cu ţările vecine.

Acesta a adăugat că nu a existat nicio manifestaţie anti-ungară în tabăra organizată de Tineretul Maghiar din Transilvania (EMI), încheie MTI.