Miniştrii cabinetului Ungureanu, avizaţi pe bandă rulantă

În absenţa Opoziţiei, parlamentarii puterii i-au validat miercuri pe bandă rulantă pe miniştrii propuşi în cabinetul Ungureanu. Audierile au mers ca unse, iar avizele favorabile au fost date deşi, la cele mai multe comisii, nu a existat cvorum de lucru. Joi, la ora 11.00, premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, şi miniştrii cabinetului său se prezintă în plenul reunit al Parlamentului pentru votul de învestitură.

RomaniaTV.net
08 feb. 2012, 12:58

UPDATE 21.35 Comisiile parlamentare pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice l-au validat, în unanimitate, pe Stelian Fuia pentru funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. La audieri au fost prezenţi numai parlamentari din partidele aflate la guvernare.

UPDATE 20.40 Ministrul desemnat al Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a primit votul de recomandare unanim al membrilor Comisiilor pentru administraţe publică ş al Comisiilor pentru agricultură ale Parlamentului, care au participat, miercuri, la audierea acestuia.

UPDATE 20.00 Leonard Orban a primit aviz pentru mandatul de ministru al Afacerilor Europene în Cabinetul Mihai-Răzvan Ungureanu din partea parlamentarilor comisiilor reunite pentru afaceri europene şi celor pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului.

UPDATE 19.15 Comisiile parlamentare de administraţie şi industrie au avizat favorabil, miercuri, în unanimitate candidatura lui Cristian Petrescu pentru funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, informează Agerpres.

Petrescu a menţionat că îşi va da demisia în zilele următoare din funcţia de preşedinte şi membru al Asociaţiei Profesioniştilor în Turism, cu care MDRT are mai multe contracte şi a apreciat că nu există niciun conflict de interese.

UPDATE 18.45 Kelemen Hunor a primit avizul ca ministru al Culturii a primit avizul comisiilor parlamentare de specialitate, fără ca acestea să se afle în cvorum datorită absenţei senatorilor opoziţiei.

Kelemen Hunor a adăugat că Constituţia este foarte clară în privinţa faptului că programul de guvernare şi membrii Guvernului sunt votaţi de majoritatea parlamentarilor. „E foarte bine să existe aviz, dar eu, din acest punct de vedere, mă bazez pe Constituţie”, a precizat Kelemen Hunor, citat de Mediafax.

UPDATE 18.40 Gabriel Berca a primit avizul ca ministru al Administraţiei şi Internelor din partea tuturor celor 37 de membri prezenţi din totalul de 72 ai comisiilor de administraţie şi comisiilor de ordine publică ale Parlamentului.

UPDATE 17.15 Comisiile de industrii şi servicii au dat avizul lui Alexandru Nazare, propus pentru postul de ministru al Transporturilor.

UPDATE 17.10 Ritli Ladislau a primit avizul comisiilor de sănătate ale Parlamentului. Acesta a spus că până la sfârşitul anului va fi adoptată noua Lege a coplăţii în agricultură. „Propunerea noastră este să se realizeze o lege care să prevadă o sumă mică, suportabilă de toată lumea şi de cei cu salariu minim. Nu dorim să aducem venituri mari, extraordinare, la bugetul sănătăţii prin această lege, ci dorim să se reglementeze adresabilitatea către medicina primară şi să se reglementeze cererea de etape”, a spus Ritli.

UPDATE 16.25 Ministrul propus al Economiei, deputatul Lucian Bode (PDL), a primit avizul comisiilor economice şi de industrii.

UPDATE 16.15 Gabriel Oprea a primit avizul pentru ocuparea postului de ministru al Apărării într-o şedinţă desfăşurată cu uşile închise a comisiilor de specialitate. Prezenţa senatorilor a fost prea mică pentru constituirea cvorumului de lucru.

UPDATE 16.10 Ministrul propus pentru Externe, Cristian Diaconescu, a primit 32 de voturi favorabile din partea membrilor comisiilor de Externe şi pentru românii de pretutindeni, într-o şedinţă la care cvorumul nu a fost întrunit. Diaconescu nu crede că acest lucru îi va ştirbi credibilitatea ca ministru. „Pe miniştri categoric nu-i decredibilizează. Dacă vorbim de decredibilizare, absenţa unor parlamentari la dezbateri pe teme mari, cum e politica externă, îi decredibilizează”, a spus el.

UPDATE 15.50: Cătălin Baba, ministrul nominalizat de PDL pentru portofoliul Educaţiei, a primit, miercuri, avizul favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, în lipsa membrilor din partea opoziţiei. „În mandatul meu voi încerca să continui procesul de reformă început de domnul Funeriu”, a spus Baba. El a precizat că cele cinci priorităţi ale mandatului său vor fi: sporirea accesului la educaţia de calitate, îmbunătăţirea sectorului de cercetare, gestionarea eficientă a resurselor financiare alocate deja prin legea bugetului de stat, continuarea elaborării legislaţiei secundare, precum şi asigurarea calităţii şi excelenţei în învăţământul superior de stat şi privat.

UPDATE 15.15 Bogdan Drăgoi a primit avizul comisiilor de buget, cu 23 de voturi din 23. Deşi opoziţia a lipsit de la audieri, a fost înregistrat cvorumul de şedinţă. Bogdan Drăgoi a răspuns întrebărilor a patru parlamentari şi şi-a prezentat pe larg activitatea profesională anterioară şi studiile. „Prioritatea numărul unu a ministerului Finanţelor este asigurarea creşterii economice”, a precizat Drăgoi.

UPDATE 15.05 Claudia Boghicevici a primit aviz favorabil, cu unanimitate de voturi, din partea comisiilor parlamentare de muncă. După primirea avizului, Boghicevici a afirmat că o mărire a pensiilor şi salariilor din sectorul public nu poate fi făcută decât după analiza rezultatelor economiei româneşti. „Ne ferim de a promite oamenilor şi să nu putem realiza acest lucru”, a declarat Boghicevici. La audiere au fost mai mulţi parlamentari absenţi, dar aceştia au împuternicit alţi colegi să îi reprezinte.

UPDATE 15.00 Cătălin Predoiu, candidatul pentru funcţia de ministru al Justiţiei, a primit aviz favorabil, cu unanimitate de voturi, din partea Comisiilor juridică, pentru cercetarea abuzurilor şi pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor şi Senat. La şedinţă au participat 23 de senatori şi deputaţi, audierea desfăşurându-se fără cvorum de lucru.

UPDATE 14.42 Candidatul la postul de ministru al Comunicaţiilor, Răzvan Mustea, a primit avizul comisiei economice de la Senat şi cea a tehnologiei informaţiei a Camerei Deputaţilor, după o audiere ce a durat cam 15  minute. Parlamentarii prezenţi nu erau în cvorum de lucru, situaţie care riscă să se repete de-a lungul audierilor de miercuri. Mustea a declarat că provine dintr-o familie „care a muncit zeci de ani şi că majoritatea lucrurilor din declaraţia sa de avere au fost deobândite înainte de obţinerea mandatului de deputat”. „Legat de declaraţia de avere, ca să închidem acest subiect, trebuie să vă spun că provin dintr-o familie care a muncit zeci de ani, tatăl meu este un om de afaceri prosper, mama mea este medic. Majoritata lucrurilor din declaraţia de avere sunt dobândite înainte de intrarea mea în mandatul de deputat. Deci, toate veniturile mele sunt trecut în declaraţia mea de avere, aşadar subiectul ăsta îl consider închis”, a spus Mustea.

Audierile miniştrilor propuşi de premierul desemnat Mihai Ungureanu au început de la ora 14.00 şi se vor încheia la ora 22.00, potrivit programului aprobat de Birourile Permanente reunite.

În multe dintre comisiile parlamentare, puterea nu are suficiente locuri pentru a asigura cvorumul de şedinţă, în condiţiile în care opoziţia boicotează activităţile comisiilor.

Nu este o chestiune absolut necesară. În ceea ce priveşte avizele, plenul de mâine este suveran”, a declarat senatorul PDL Petru Filip, după şedinţa conducerii Parlamentului.

În schimb, liderul deputaţilor PSD Mircea Duşa susţine că instalarea unui guvern fără ca membrii săi să primească avizul comisiilor parlamentare constituie abuz în serviciu.

Avizul e consultativ, dar trebuie să existe, fie că e negativ sau favorabil. Nu cred că domnul Ungureanu, neprimind avizele, va păşi pe treptele Palatului Victoria fără a avea aceste avize„, a declarat Duşa.

În 2004, a existat  un precedent, când Cristina Pârvulescu a fost primit un aviz negativ pentru ocuparea postului de ministru al Integrării Europene, iar apoi candidatura i-a fost retrasă de către PD.