Miniştrii de Externe ai UE vor participa la un dineu pentru a discuta despre victoria lui Donal Trump în SUA

Miniştrii de Externe ai statelor UE vor participa duminică la un dineu de lucru informal, ce va avea loc la Bruxelles, pentru a discuta impactul victoriei lui Donald Trump asupra legăturilor transatlantice şi a relaţiilor cu Rusia, relatează The Associated Press.

13 nov. 2016, 17:06
Miniştrii de Externe ai UE vor participa la un dineu pentru a discuta despre victoria lui Donal Trump în SUA

În cadrul dineului, convocat duminică, oficiali europeni vor discuta despre o serie de afirmaţii cu privire la politica externă făcută de preşedintele ales în timpul campaniei electorale, cum ar fi respingerea tratatelor internaţionale de liber schimb, atitudinea favorabilă faţă de preşedintele rus Vladimir Putin şi poziţionarea pe principii izolaţioniste în ceea ce priveşte securitatea.

Liderii UE urmează să discute despre sancţiunile împotriva Rusiei la summitul de la Bruxelles din perioada 15-16 decembrie, însă semnalele că Trump ar dori o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Washington şi Moscova ar putea să convingă unele state europene să ceară o renunţare la regimul de sancţiuni.

Miniştrii europeni de Externe urmează să reunească şi luni, cu ocazia unei şedinte formale, pentru a discuta despre relaţiile tensionate cu Turcia, despre conflictele din Siria şi Libia, dar şi pe marginea cooperării în planul securităţii cu NATO. 

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a anunţat că nu va participa la dineul de lucru de duminică, afirmând că nu vede necesitatea organizării unui reuniuni speciale pentru a discuta pe marginea rezultatului alegerilor din Statele Unite.

Sursa: Mediafax