Miniştrii de Externe UE au discutat despre criza migraţiei

Miniștrii de Externe din statele membre UE au avut o întâlnire informală la Amsterdam, unde au discutat despre consolidarea securității frontierelor externe ale UE, precum şi despre cooperarea cu statele de origine și tranzit al migranţilor, pentru stoparea fenomenului migrației.

06 feb. 2016, 15:07
Miniştrii de Externe UE au discutat despre criza migraţiei

Lazăr Comănescu, ministrul român al Afacerilor Externe, a participat, vineri și sâmbătă, la Amsterdam, la reuniunea informală (tip Gymnich) a miniștrilor de Externe din statele membre ale Uniunii Europene, unde s-a discutat problema securității frontierelor externe ale UE și a migraţiei.

Dezbaterile ministeriale informale dedicate migrației s-au desfășurat în prezența președintelui Comitetului pentru politică externă din Parlamentul European, Elmar Brok, și a miniștrilor de Externe din statele candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

„Ministrul Lazăr Comănescu a susținut necesitatea continuării sprijinului UE pentru aceste state și a realizării de acțiuni comune în vederea prevenirii traversării ilegale a frontierelor, precum și a combaterii traficului cu migranți. A insistat totodată asupra importanței consolidării securității frontierelor externe ale UE și a cooperării cu statele de origine și tranzit pentru găsirea de soluții durabile la fenomenul migrației prin abordarea cauzelor de fond ale acestuia”, indică MAE.

Citeşte şi: Angela Merkel: Trebuie să protejăm frontierele externe ale UE, pentru că vrem menţinerea Spaţiului Schengen

În marja reuniunii, ministrul român a avut o întrevedere bilaterală cu Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și Vicepreședinte al Comisiei Europene. În cadrul discuțiilor, au fost abordate subiecte de actualitate pe agenda europeană și internațională, cu accent pe vecinătatea estică a Uniunii și evoluțiile din Republica Moldova.

Potrivit MAE, Comănescu a subliniat importanța strategică a menținerii interesului și a implicării crescute a UE în vederea asigurării stabilității și securității în regiune. Ministrul a solicitat sprijinul UE în încurajarea eforturilor Republicii Moldova pentru stabilizarea situației interne și continuarea reformelor pro-europene.

El a reiterat susținerea politică fermă a României și disponibilitatea de a acorda sprijin și asistență Republicii Moldova, în baza respectării angajamentelor acesteia de a întreprinde reformele așteptate de cetățeni.

Ministrul Lazăr Comănescu a abordat și tema prezenței românești în Serviciul European de Acțiune Externă.