Bogdan Aurescu: Rolul minorității germane în societatea românească, unul deosebit şi pozitiv

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a apreciat ca deosebit și pozitiv rolul minorității germane în cadrul societății românești.  Aurescu a făcut aceste declaraţii la primirea unei delegații a grupului parlamentar de prietenie româno — germană din Bundestag-ul Republicii Federale Germania.

11 mart. 2015, 19:34
Bogdan Aurescu: Rolul minorității germane în societatea românească, unul deosebit şi pozitiv

„Șeful diplomației române a apreciat că vizita delegației parlamentare reprezintă o oportunitate de reconfirmare a nivelului foarte bun al relațiilor bilaterale româno-germane, fapt reieșit inclusiv din recenta vizită a ministrului de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, în România, iar intensificarea activităților de diplomație parlamentară este o dovadă suplimentară în acest sens.

Citeşte şi: VICTOR PONTA, către Bogdan Aurescu după gafa de la MAE: Vedeţi-vă în continuare de treabă! VIDEO

Demnitarul român a manifestat apreciere pentru sprijinul activ pe care fiecare dintre membrii delegației îl acordă obiectivului de conturare a unei imagini echilibrate și pozitive a țării noastre în spațiul german”, se arată într-un comunicat al Ministerul Afacerilor Externe.

Conform sursei citate, în cadrul discuțiilor au fost abordate teme din actualitatea europeană, precum securitatea regională și evoluțiile din vecinătatea estică.

„În privința situației din Ucraina, Bogdan Aurescu a făcut o prezentare detaliată a evaluărilor părții române privind perspectivele de soluționare a crizei ucrainene și a accentuat necesitatea monitorizării aplicării complete a Aranjamentelor de la Minsk, precum și a menținerii regimului de sancțiuni până la momentul implementării depline a Acordurilor recente de la Minsk.

De asemenea, a reafirmat sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova în vederea asigurării continuării reformelor și a securizării parcursului european al acestui stat. Totodată, ministrul de externe a menționat susținerea României pentru integrarea europeană a statelor din Balcanii de Vest”, precizează MAE.

Totodată, demnitarul român a pledat pentru aderarea României la spațiul Schengen și arătat că finalizarea procesului va duce la întărirea securității acestui spațiu, România acționând deja ca un stat Schengen de facto.

Citeşte şi: Gafa diplomatică la MAE: Ministrul german de Externe a primit o hartă a Franţei cu steagul Germaniei

Delegația parlamentară germană a mulțumit pentru elementele și argumentele prezentate, receptate favorabil, iar ambasadorul Republicii Federale Germania la București a reiterat aprecierea pentru rezultatele vizitei recent întreprinse și a caracterului de substanță al dialogului ministrului german de externe cu autoritățile române, adaugă sursa citată.

Potrivit MAE, vizita delegației germane se desfășoară în contextul aniversar al împlinirii a 25 de ani de existență a Forumului Democrat al Germanilor din România și este prima deplasare în România în cadrul actualei legislaturi a Bundestag-ului.

Din delegația germană, condusă de președintele grupului, deputatul Rainer Arnold, au mai făcut parte și dr. Bernd Fabritius, primul deputat german de origine română, președintele Asociației Sașilor Transilvăneni, dr. Christoph Bergner, fost copreședinte al Comisiei mixte guvernamentale româno-germane pentru probleme ale etnicilor germani din România și actual președinte al Forumului Germano-Român, și deputatul Thomas Lutze, membru al grupului parlamentar de prietenie cu România. Delegația a fost însoțită de ambasadorul Republicii Federale Germania la București, Hans Werner Lauk.