VICTOR PONTA, către Bogdan Aurescu după gafa de la MAE: Vedeţi-vă în continuare de treabă! VIDEO

Premierul Victor Ponta s-a adresat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, căruia i-a cerut să fie atent la activitatea funcţionarilor din Ministerul de Externe pentru a evita pe viitor alte gafe diplomatice. În acelaşi timp, Ponta a lăsat de înţeles că nu intenţionează să-l demită pe Aurescu din fruntea diplomaţiei româneşti, drept consecinţă a gafei de la întâlnirea cu ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

11 mart. 2015, 10:56
VICTOR PONTA, către Bogdan Aurescu după gafa de la MAE: Vedeţi-vă în continuare de treabă! VIDEO

Pe motiv că „se întâmplă şi la case mari”, Victor Ponta a trecut cu vederea faptul că ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a oferit omologului său german o broşură pe care era trecut steagul Germaniei pe o hartă cu conturul graniţelor Franţei.

Degeaba aţi făcut atâtea lucruri bune pentru România! Înţeleg că aţi greşit o hartă, dar am văzut că se întâmplă la case mai mari, că şi Rosen Plevneliev este preşedintele României„, a spus premierul făcând aluzie la faptul că ministrul german de Externe a scris pe Facebook, după o vizită în Bulgaria, că a fost primit de către Rosen Plevneliev, „preşedintele român”.

Ponta s-a limitat la a-i cere lui Bogdan Aurescu să fie mai atent la modul în care angajaţii MAE îşi fac treaba. „Vedeţi-vă de treabă în continuare, iar dacă cineva greşeşte, plăteşte. Vă rog să fiţi atent la funcţionari să-şi facă treaba bine!„, a mai spus Victor Ponta.

O broşură pe coperta căreia era imprimată harta Franţei acoperită cu drapelul Germaniei a fost oferită la Bucureşti ministrului german de Externe, pentru a marca 135 de ani de relaţii diplomatice.

Ministrul Bogdan Aurescu i-a cerut scuze omologului sau german, Frank-Walter Steinmeier, spunând că broşură primită în dimineaţă respectivă conţinea o „regretabilă eroare tehnică”, potrivit Der Spiegel.

Steinmeier a călătorit în România, luni, pentru a vorbi despre situaţia din estul Ucrainei și rolul NATO.

„În contextul aniversării în anul în curs a 135 ani de relaţii diplomatice între România şi Germania, Agerpres a iniţiat editarea unei broşuri, conţinând  imagini şi articole de arhivă realizate de agenţia naţională de presă despre relaţiile bilaterale româno-germane. 

Dintr-o regretabilă eroare tehnică, exclusiv pe coperta broşurii, tipărită într-un singur exemplar pus la dispoziţia MAE în această dimineaţă, a fost imprimat conturul hărţilor României şi Franţei, aceasta din urmă fiind acoperită de steagul Germaniei”, se arată în comunicatul MAE remis România TV.

Citeşte şi: Gafa diplomatică la MAE: Ministrul german de Externe a primit o hartă a Franţei cu steagul Germaniei

Totodată, Ministerul român de Externe a precizat că şeful diplomaţiei germane nici nu a observat eroare.

„Ministrul de externe german i-a transmis omologului român că nu apreciază că situaţia în cauză este de natură să producă vreun efect sau să creeze vreo problemă în relaţiile bilaterale, până la semnalarea acesteia de către omologul român ea nefiind remarcată”, se precizează în comunicat.

De cealaltă parte, Agerpres şi-a asumat greşeala tehnică şi precum a relatat şi MAE, broşura pusă la dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu a fost tipărită într-un singur exemplar. Totodată, Agerpres precizează că Ministerul Afacerilor Externe a primit spre informare, de fapt, varianta corectă a broşurii.

Citeşte şi: GAFA DIPLOMATICĂ de la Paris, sancţionată DUR: Cei doi angajaţi MAE au fost destituiţi

Broșura (…) a fost imprimată într-un singur exemplar de către AGERPRES, exemplarul oferit de ministrul Bogdan Aurescu omologului german Frank-Walter Steinmeier. Precizăm faptul că Ministerul Afacerilor Externe a primit spre informare varianta CORECTĂ a broșurii, în format electronic. Imprimarea greșită a fost o GREȘEALĂ TEHNICĂ DIN PARTEA AGERPRES, pe care ne-o asumăm și pentru care ne cerem scuze atât Ministerului Afacerilor Externe român, cât și Ministerului Afacerilor Externe german”, a precizat AGERPRES.