Ministrul Agriculturii a obţinut condiţiile cerute guvernului Kievului privind exportul de cereale ucrainene

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dat asigurări fermierilor români că timp de 30 de zile nu va intra niciun bob de grâu sau de porumb din Ucraina, iar în urma negocierilor cu omologul ucrainean a obţinut un acord în privinţa importurilor de cereale.

19 sept. 2023, 19:31
Ministrul Agriculturii a obţinut condiţiile cerute guvernului Kievului privind exportul de cereale ucrainene

Informaţiile din surse guvernamentale arată că, în urma negocierilor purtate de Florin Barbu cu ministerul Agriculturii din Ucraina, s-a convenit ca România să nu poată importa cereale din ţara vecină decât prin licenţierea importatorilor.

De asemenea, produsele cerealiere importate din Ucraina, după licențierea exporturilor, vor trebui să fie folosite exclusiv pentru hrana animalelor sau ca materie primă pentru producerea de produse finite, au precizat sursele citate.

În plus, importurile de produse cerealiere din Ucraina vor fi supuse controalelor ANSVSA la intrarea și la ieșirea din țară.

Conform Notei Minstrului Agriculturii, sistemul de licențiere se va reglementa la nivel național prin act normativ, urmând ca licența să se acorde în baza stocurilor deținute și a controalelor efectuate de către autoritățile de control abilitate, scrie Gândul.

Marfa importată trebuie să fie utilizată exclusiv pentru hrana animalelor sau ca materie primă pentru produse finite.

“Doresc să asigur fermierii români că, așa cum m-am exprimat în repetate rânduri, vom lua cele mai bune măsuri pentru a-i proteja atât pe ei, cât și piața internă. Am credința și încrederea că, în scurt timp, planul de măsuri propus de noi se va materializa într-un act normativ. De asemenea, reiterez faptul că nu mă voi abate de la principiile enunțate la preluarea mandatului și voi susține cu toată credința interesele fermierilor români, promovând produsele noastre, românești”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Citeşte şi: Rareş Bogdan laudă „câştigurile” din negocierile cu Comisia Europeană: „A fost tare greu de obţinut, dar TVA generală nu creşte!”

Ministrul Agriculturii îi asigurase pe agricultorii români că nu va permite ca cerealele ucrainene să invadeze piaţa românească încă dinaintea întâlnirii avute marţi cu omologul ucrainean.

„În momentul de faţă, în România nu a intrat şi nu va intra un bob de grâu din Ucraina. Mai mult de atât, până la ora 24:00, aşteptăm planul transmis de Ucraina. Au transmis un plan provizoriu la care MADR şi Guvernul României au adus argumente pentru a încerca să licenţiem împreună societăţile comerciale, care vor încerca să facă o relaţie comercială între România şi Ucraina. Vreau să-i asigur pe toţi fermierii români, să stea calmi, pentru că nu va intra pe o perioadă de 30 de zile niciun bob de cereale din Ucraina”, a declarat, luni seara, Florin Barbu, la finalul întâlnirii cu asociaţiile fermierilor români.

Ucraina a anunțat luni seara că a depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului împotriva a trei țări UE – Polonia, Slovacia și Ungaria – care și-au prelungit embargoul asupra importurilor de cereale ucrainene, în pofida ridicării restricțiilor de către Bruxelles şi fără să intre în negocieri, aşa cum a procedat România.

Citeşte şi: Ciolacu, despre importurile de cereale din Ucraina: Am să cer ministrului Agriculturii și celui al Economiei să facă un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile până când se lămuresc lucrurile să fie restricţia prelungită