Ministrul Agriculturii, despre criza alimentară: „Avem stocuri pentru o perioadă determinată”

Adrian Chesnoiu a menționat că societățile de profil au suficiente stocuri de semnințe și ulei de floarea-soarelui până la noua producție.

08 apr. 2022, 22:31
Ministrul Agriculturii, despre criza alimentară: „Avem stocuri pentru o perioadă determinată”

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, susține că încă de la preluarea mandatului de ministru a fost în discuții cu autoritatea națională de resort pentru majorarea nomenclatorului de bunuri din rezerva de stat, o acțiune preventivă a statului român. „România are stocuri pregătite pentru o bună parte din populație într-o perioadă de timp determinată”, a precizat oficialul, vineri, la B1 TV.

Criza alimentară la nivel global. Vladimir Putin, îngrijorat de soarta Rusiei: „Anul acesta va trebui să fim mai prudenţi”

„Discutăm de două tipuri de stocuri, stocurile pe care și le face fiecare stat în rezerva lui pentru situații de criză, și România are stocuri pregătite pentru o bună parte din populație într-o perioadă de timp determinată, iar de cealaltă parte vorbim de stocurile de tranzacționare pe care societățile comerciale, firmele românești din domeniul agro-alimentar, le dețin și le tranzacționează atât pe piața internă, cât și pe piața externă. La anumite tipuri de produse, România stă foarte bine din punct de vedere al stocurilor”, a explicat ministrul Agriculturii

El a menționat că societățile de profil au suficiente stocuri de semnințe și ulei de floarea-soarelui până la noua producție.

„Nu putem să intrăm în anumite estimări, dar ce pot să vă spun, spre exemplu, la uleiul de floarea-soarelui, că tot s-a iscat acea isterie pe care am văzut-o cu toții în acel weekend de foc, stocurile de ulei de floarea-soarelui și de semințe de floarea-soarelui sunt acoperitoare până la noua producție de floare, deci avem pentru o perioadă destul de lungă”, a continuat social-democratul.

Întrebat dacă este vorba despre stocurile statului, Adrian Chesnoiu a adăugat: „Stocurile statului sunt intangibile, nu scoatem din rezerva de stat și nu discutăm despre ele atunci când vorbim de stocurile de tranzacționare. Stocurile statului sunt pentru populație în situația în care, spre exemplu, nu s-ar mai găsi ulei pe piață. Statul român atunci intervine și scoate din rezerva de stat stocurile pe care le are la dispoziție pentru situații de criză, dar nu este cazul, pentru că la nivelul societăților comerciale de profil, societăților procesatoare și producătoare de ulei de floarea-soarelui, sunt stocuri suficiente pentru a asigura necesarul de consum intern până la noua producție”.

Cinismul fără margini al UE! În 42 de zile Uniunea Europeană a plătit Rusiei pentru gaze de 35 de ori mai mult decât i-a oferit Ucrainei pentru apărare
„Noi trebuie să înțelegem că toate aceste măsuri pe care le ia statul român sunt măsuri preventive. Faptul că majorăm rezerva de stat este o acțiune preventivă a statului român. Nomenclatorul bunurilor aflate în rezerva de stat este clasificat la nivel secret, dar ce vreau să vă spun este faptul că încă din decembrie, de la preluarea mandatului de ministru, am fost în discuții cu Autoritatea națională a rezervelor de stat pentru modificarea nomenclatorului și majorarea cantităților. Nu începuse criza din Ucraina, dar era resimțită criza în energie și gaze naturale”, a mai spus ministrul, care a subliniat totuși că România nu este în zona de risc dacă izbucnește o eventuală criză alimentară globală.