Ministrul Alexandru Rafila a prins directorii de spitale cu minciuna. România raportează de șapte ori mai puține infecții nosocomiale decât media UE

Caz bizar în România, țara din UE cu cel mai prost sistem medical. Doar 1% dintre infecțiile nosocomiale sunt raportate oficial, în timp ce la nivelul blocului comunitar, media este de 7%.

25 oct. 2022, 17:04
Ministrul Alexandru Rafila a prins directorii de spitale cu minciuna. România raportează de șapte ori mai puține infecții nosocomiale decât media UE
Alexandru Rafila

Ministrul Alexandru Rafila i-a prins cu minciuna pe managerii de spitale publice. Marți, 25 octombrie, oficialul PSD de la Sănătate a vorbit despre raportul realizat de MS, cu privire la infecțiile asociate asistenței medicale.

„L-am finalizat. Aveam la dispoziţie nu numai datele, dar şi toate modificările legislative şi organizatorice pe care le-am făcut în ultimul an. Cred că în ultimul an, din acest punct de vedere, s-a reuşit cea mai importantă evoluţie din ultima perioadă, ultimii cinci ani, zece ani.

Am reuşit să facem foarte multe lucruri care pot să ducă la controlul acestui fenomen. Nu putem să pledăm pentru două chestiuni care sunt contradictorii şi care pot să inducă oamenii în eroare, pe de o parte, şi pot să afecteze serios şi credibilitatea sistemului sanitar şi nu neapărat a Ministerului Sănătăţii, ci a profesioniştilor care lucrează în zona sănătăţii.

România raportează după o evoluţie crescătoare 1 la sută din totalul cazurilor externate ca fiind infecţie asociate asistenţei medicale. Media la nivelul european este de 7 la sută.

Noi am crescut de la 0.2 la 1. La nivelul Uniunii Europene sunt în fiecare an 37.000 de decese care sunt datorate infecţiilor asociate asistenţei medicale, iar numărul de decese care sunt parţial atribuite acestor infecţii, pentru că pacienţii au foarte multe patologii foarte complicate, este de cel puţin de trei ori mai mare. România are cam 5 la sută din populaţia Uniunii Europene şi dacă ar fi să extrapolăm aceste cifre la nivelul ţării noatre am vedea că şi în România numărul de decese ar putea să fie atribuite infecţiilor asociate asistenţei medicale ar fi probabil de circa 1.700 de decese care s-ar înregistra la nivelul unui an”, a afirmat medicul Rafila.

 

Alexandru Rafila: „Avem cea mai proastă situaţie din punct de vedere al bacteriilor multirezistente care produc infecţii invazive întrucât se folosesc cele mai multe antibiotice”

 

Ministrul din Guvernul Nicolae Ciucă a mai transmis că țara noastră se află pe primul loc la consumul de antibiotice din UE. Acest lucru genereză o rezistență și mai mare a bacteriilor la medicamente, a avertizat Alexandru Rafila.

„În momentul în care există opinii foarte vehemente că trebuie să facem totul pentru dispariţia infecţiilor nosocomiale, nu o să reuşim. Pentru că dacă se va crea o presiune publică, noi lucrăm să se poată descoperi, să se poată raporta, să putem lua măsuri încât să fie mai puţine infecţii cu bacterii multirezistente pentru că avem o problemă majoră în România, avem cea mai proastă situaţie din punct de vedere al bacteriilor multirezistente care produc infecţii invazive întrucât se folosesc cele mai multe antibiotice.

Anul trecut am fost pe locul întâi la consumul de antibiotice în Uniunea Europeană şi lucrul acesta generează rezistenţa la antibiotice şi atunci trebuie să lucrăm ca să aducem fenomenul acesta sub control, să scădem treptat consumul de antibiotice, să putem să facem screeningul pacienţilor când sunt internaţi în spitale şi să îi separăm dacă există condiţii în spitale să aibă saloane individuale, mai ales în zona asta sensibilă de terapie intensivă, să putem să urmărim circuitul bacteriilor în spitale, să putem face diagnostic microbiologic şi am făcut legislaţia ca să facem posibil diagnosticul microbiologic în spitale, să organizeze laboratoare sau compartimente cu personal calificat”, a explicat ministrul Sănătăţii.

 

Alexandru Rafila suspectează angajații iresponsabili din Sănătate

 

Ministrul PSD a amintit unul dintre cazurile revoltătoare din țara noastră. La Târgu Mureș au murit oameni pe bandă rulantă, din cauza infecțiilor.

„A fost situaţia de la Târgu Mureş. Au fost cinci decese. Ăla e un focar. Ăla mă preocupă. De ce mă preocupă? Pentru că înseamnă că acolo există o problemă legată de mediul în care se desfăşoară, fie că e vorba de personalul care e acolo, fie că e vorba de pacienţii care vin acolo şi nu se face screening, fie că sunt condiţii hoteliere care nu sunt bune şi stau prea mulţi, prea apropiaţi, fie că personalul de îngrijire care face curăţenie nu cunoaşte prevederile ordinului privind curăţenia şi dezifecţia.

Asta e o problemă unde mă duc, o investighez, o rezolv şi nu se mai întâmplă. Încerc să fac ceva, dar nu pot să evit aparţia de decese şi atunci nu vin, de exemplu, cu o declaraţie demagogică şi spun patru copilaşi au decedat într-un spital din România şi facem ancheta epidemiologică, cei care au avut probleme legate de infecţie au fost trei şi decese a fost unul singur.

Nu cred că în felul ăsta ajutăm rezolvarea acestei probleme. Un manager trebuie încurajat să raporteze. M-aş duce mai degrabă la un spital un managerul raportează 5-6 la sută infecţii, chiar şi decese decât la un spital care raportează 0 sau 0,1″, a mai punctat Rafila.