Ministrul Apelor şi Pădurilor: Am finalizat Codul Silvic, va fi trimis ministerelor spre avizare

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat joi că a fost finalizat Codul silvic şi că acesta va fi transmis ministerelor spre avizare, una dintre prevederi vizând înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemn.

16 mai 2013, 18:53
Ministrul Apelor şi Pădurilor: Am finalizat Codul Silvic, va fi trimis ministerelor spre avizare

‘Am finalizat Codul silvic, îl vom transmite ministerelor spre avizare, una dintre măsurile importante pe care le urmăreşte este înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemn. Vrem să întărim autoritatea statului în a pune în practică legislaţia din România în domeniu, dar în acelaşi timp vrem să descurajăm furtul de lemn, să descurajăm până la urmă furtul prin care din păcate pădurile din România au fost distruse’, a precizat Lucia Varga, într-o conferinţă de presă susţinută după BPN al PNL, scrie Agerpres.

Ea a mai precizat că, potrivit ultimului raport al Curţii de Conturi, furtul de lemn a făcut pagube de 5 miliarde de euro începând din 1990 până în 2011.

Lucia Varga a mai precizat că o prevedere foarte importantă a Codului silvic este şi acordarea compensaţiilor pentru proprietarii din situl ‘Natura 2000’, care nu şi-au putut exercita dreptul.

‘Prin prevederile Codului silvic începând de la 1 ianuarie 2014 vom acorda compensaţii proprietarilor făcând dreptate şi respectând şi garantând dreptul de proprietate”, a arătat aceasta.

Potrivit acesteia, se încurajează prelucrarea primară a lemnului stimulând agenţii economici să desfăşoare activităţi în acest domeniu.

‘Sunt acte normative însuşite de PNL pentru care există voinţă politică pentru punerea în practică şi am convingerea că aceste acte normative vor repara greşelile făcute anterior şi vor stopa furtul de lemn din păduri, vor garanta dreptul proprietarilor care au restricţii şi vor sprijini acei agenţi economici care vor dori să desfăşoare activităţi în domeniul forestier. În perioada următoare actele normative vor fi prezentate în Guvern’, a conchis Varga.

BPN al PNL a votat, joi, în unanimitate, rezoluţia cuprinzând viziunea partidului în privinţa politicilor din domeniul gestionării durabile a pădurilor.