Ministrul Culturii despre Roşi Montană: Dacă se face înţelept includerea în UNESCO, va trebui să fie loc pentru a fi conservat situl

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat, marţi, la Alba Iulia, că dacă se va face înţelept integrarea în patrimoniul UNESCO a localităţii Roşia Montană va trebui să fie loc şi pentru conservarea sitului şi, în condiţiile în care se îndeplinesc toate criteriile de ecologie şi de mediu, să poată fi exploatat. Conservarea patrimoniului şi exploatarea aurului din subsol ”nu ar trebui una să o excludă pe cealaltă”, a mai spus ministrul, precizând însă că aceasta este părerea sa strict personală.
Alina Costache
25 iul. 2017, 12:41
Ministrul Culturii despre Roşi Montană: Dacă se face înţelept includerea în UNESCO, va trebui să fie loc pentru a fi conservat situl

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a spus, răspunzând la o întrebare a jurnaliştilor, că dosarul privind introducerea localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO este în procedură de evaluare, iar în septembrie va veni în România un reprezentant din partea UNESCO să viziteze situl.

„Este o procedură în derulare. Nu vreau să vorbesc foarte mult de Roşia Montană pentru că este un proces în desfăşurare”, a spus Romaşcanu.

Întrebat dacă includerea în UNESCO ar însemna şi excluderea unei posibile exploatări miniere în viitor, ministrul Culturii a răspuns că nu ştie să răspundă în acest moment la această întrebare.

„Nu ştiu să vă răspund în acest moment la acest lucru, lăsaţi-mă să studiez problema şi vorbim (…) Eu cred că în condiţiile în care se face înţelept integrarea în patrimoniul UNESCO va trebui să fie loc şi pentru conservarea sitului ceea ce este de conservat şi, în condiţiile în care se îndeplinesc toate criteriile de ecologie şi de mediu şi aşa mai departe, să poată fi exploatat. Asta este părerea mea strict personală. Nu zic că se va exploata, nu ştiu dacă se va exploata vreodată, dar nu ar trebui una să o excludă pe cealaltă”, a mai spus Lucian Romaşcanu.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a participat, marţi, la Alba Iulia, la şedinţa Comisiei Parlamentare pentru Centenar, întâlnire organizată la Universitatea „1 Decembrie 1918″ şi la care au participat parlamentarii membri ai comisiei, reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene dar şi reprezentanţii unor organizaţii patriotice.

În decembrie 2015, ministrul Culturii de atunci al Culturii, Vlad Alexandrescu, a clasat peisajul minier pe lista monumentelor istorice categorie A. În luna februarie 2016, el a anunţat că zona va fi înscrisă în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, lucru care s-a întâmplat în octombrie 2016.

Potrivit evaluărilor, Roşia Montană îndeplineşte cinci dintre criteriile stabilite de UNESCO pentru ca un sit să poată fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial. Încadrarea propusă în urma evaluărilor înscrie Roşia Montană în categoria peisaj cultural, care vizează recunoaşterea interacţiunii pozitive, generatoare de valoare, între om şi mediul său natural.

Ministerul Culturii a trimis, la UNESCO, pe 4 ianuarie 2017, dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial. Depunerea a fost făcută cu asumarea ministrului Culturii Corina Şuteu, după informarea şi consultarea prim-ministrului Dacian Cioloş şi cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.Din România au fost înscrise până acum pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunării, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, bisericile de lemn din Maramureş, cetatea Sighişoara, aşezările săseşti cu biserici fortificate din Transilvania şi fortăreţele dacice din Munţii Orăştiei.

Citeşte şi Ministrul Culturii, despre Cuminţenia Pământului: Comisioanele de rambursare înseamnă costuri între 100.000 şi 200.000 de lei

 

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Numele de copii care sunt interzise prin lege în România. Ofițerul de stare civilă va refuza să le treacă în certificatul de naștere
Capital.ro
Ordin pentru românii cu buletin. Se aplică amendă 1.000 lei pe loc sau închisoare. Interzis în România și diaspora
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
„Vaccinurile inverse”: soluția revoluționară pentru bolile autoimune și alergii. Un nou „Sfânt Graal” al medicinei
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Alternativă pentru români, după explozia prețurilor la locuințe. Costa 25.000 de euro
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Ploi torențiale, furtuni și ninsori în acest weekend, în România. Ce județe sunt vizate
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Apare un nou partid în România? Decizia lui Călin Georgescu: Ce pot să confirm este...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
3.000 de lei pentru fiecare familie. Actele trebuie depuse imediat la primărie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră la nivel național: un oraș din România va avea o pădure-parc imensă