Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, întâlnire cu omologul său din Luxemburg pe tema susţinerii aderării ţării noastre la Schengen

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut joi consultări bilaterale cu omologul său, Jean Asselborn, în contextul vizitei efectuate în Marele Ducat al Luxemburgului, context în care cei doi oficiali au vorbit despre aderarea României la Schengen, situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi despre susţinerea Republicii Moldova, transmite MAE.

17 nov. 2022, 21:15
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, întâlnire cu omologul său din Luxemburg pe tema susţinerii aderării ţării noastre la Schengen

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, în cadrul unei conferinţe de presă comune, şi despre importanţa parcursului european al Republicii Moldova.

„Este foarte important să contracarăm efectele agresiunii ruse asupra acestui stat. Am discutat despre vulnerabilităţile în ceea ce priveşte securitatea energetică a Republicii Moldova şi susţinerea importantă acordată de România ţării vecine”, a arătat Bogdan Aurescu.

El a amintit că luni va co-prezida la Paris, împreună cu omologii francez şi german, cea de-a treia ediţie a Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.

„România livrează Republicii Moldova energie electrică, aproximativ 90% din necesarul acestei ţări venind din România. Astfel, este foarte important ca întreaga comunitate europeană şi internaţională să-şi ofere susţinere Republicii Moldova la acest moment”, a arătat şeful diplomaţiei române.

Citeşte şi: Rareș Bogdan: „România e mai aproape decât oricând de intrarea în spațiul Schengen. Sunt cele mai mari șanse din ultimii 11 ani”

În ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen, Aurescu a subliniat „concluziile foarte pozitive ale raportului experţilor din statele membre şi ai Comisiei Europene, care au reconfirmat în mod clar faptul că ţara mea continuă să îşi respecte obligaţiile care decurg din aplicarea acquis-ului Schengen”. În acest sens, a amintit Comunicarea privind extinderea spaţiului Schengen, transmisă miercuri de Comisia Europeană.

Omologul luxemburghez a reconfirmat în dialogul cu ministrul Bogdan Aurescu susţinerea puternică a ţării sale pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Bogdan Aurescu a mulţumit în mod deosebit pentru sprijinul Luxemburgului pentru acest obiectiv şi a asigurat că România va rămâne pe deplin angajată la nivel politico-diplomatic, pentru a mobiliza sprijinul politic necesar pentru adoptarea rapidă a Deciziei de aderare a României la acest spaţiu.

Ministrul Aurescu a mulţumit omologului său pentru intenţia Luxemburgului de a desfăşura în cadrul Grupului de luptă NATO din România un contingent de 25 de militari, decizia fiind în curs de aprobare în Parlamentul luxemburghez.

Citeşte şi: STENOGRAME Revoltă în PNL pe tema creşterii pensiilor: „Poate data viitoare ne spuneţi şi nouă când vă întâlniţi cu Marcel/De două luni spun la TV 15%! Sunt papagal?”