Ministrul de externe german pune condiţii: Jihadiştii cu dublă cetăţenie trebuie să-şi piardă cetăţenia germană

Ministrul de interne al Germaniei, Thomas de Maiziere, a propus joi retragerea cetățeniei germane pentru jihadiștii care luptă în străinătate, dacă aceștia au dublă cetățenie, una dintre măsurile-cheie dintr-o serie întreagă de propuneri elaborate după mai multe atacuri care au avut loc în iulie în Germania.

11 aug. 2016, 11:47
Ministrul de externe german pune condiţii: Jihadiştii cu dublă cetăţenie trebuie să-şi piardă cetăţenia germană

„Germanii care participă la lupte în străinătate în sprijinul unei grupări teroriste și care dețin o altă cetățenie ar trebui pe viitor să-și piardă cetățenia germană”, a propus ministrul de interne german în timpul unei conferințe de presă.

În total 820 de jihadiști au plecat din Germania în Siria și Irak, potrivit unei numărători făcute în mai de serviciile secrete germane. Aproape o treime dintre ei s-au întors deja în Germania și aproximativ 140 au fost uciși. De asemenea, circa 420 s-ar mai afla pe teritoriul sirian sau irakian.

Printre alte măsuri propuse joi, De Maiziere vrea să impună ca motiv de arestare „amenințarea la securitatea publică”, pentru a fi posibilă plasarea rapidă în detenție a cetățenilor străini suspectați de pregătirea unor atacuri. De asemenea, ar trebui accelerate procedurile de expulzare, potrivit ministrului.

Nu în ultimul rând, Thomas de Maiziere propune ca „exprimarea simpatiei pentru terorism” să fie pedepsită penal.

Aceste propuneri au fost formulate ca urmare a atentatelor comise la sfârșitul lui iulie în Germania, țară care a primit peste un milion de migranți în 2015. Un atac cu toporul comis într-un tren de un adolescent de 17 ani, probabil originar din Afganistan, s-a soldat cu cinci răniți, iar într-un alt atentat a fost ucis un atacator sirian și au fost rănite 15 persoane, în zona de acces la un festival de muzică.