Ministrul de Externe: PROPUNERILE Comisiei Europene privind cotele de refugiaţi SE NEGOCIAZĂ

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi, la Comisia parlamentară pentru Afaceri Europene, că anunţul Comisiei Europene privind cotele obligatorii de refugiaţi reprezintă o propunere care va fi negociată în Consiliul de Justiţiei şi Afaceri Interne. Oficialul a precizat că nu sunt prevăzute sancţiuni pentru statele care nu pot primi refugiaţi, conform cotelor.

10 sept. 2015, 12:06
Ministrul de Externe: PROPUNERILE Comisiei Europene privind cotele de refugiaţi SE NEGOCIAZĂ

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, prezent joi la discuţii în Comisia parlamentară de Afaceri Europene, a precizat că, aşa cum au declarat premierul şi preşedintele, România nu poate primi un număr mai mare de refugiaţi decât capacitatea sa, insistând asupra faptului că planul Comisiei Europene conţine propuneri, iar aceste propuneri vor fi discutate la nivelul instituţiilor europene, potrivit Mediafax.

Propunerile Comisiei sunt doar propuneri, ele sunt negociate, discutate, se convine asupra lor de către statele membre. Primul pas în acest proces de negociere se desfăşoară pe 14 septembrie, la Consiliul extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne„, a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Întrebat de jurnalişti dacă România riscă sancţiuni în cazul în care nu va respecta cota de peste 6.000 de refugiaţi, ministrul a spus: „Eu nu am văzut în discursul sau planul preşedintelui CE menţionându-se sancţiuni. Statele care nu pot prelua refugiaţi vor trebui să plătească o compensaţie de 0,002% din PIB„.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că mandatul României la JAI va fi să nu accepte cote obligatorii de refugiaţi, adăugând că nu este o soluţie să fie stablite astfel de cote şi că este nemulţumit de anunţul Comisiei Europene.

CITEŞTE ŞI: Consilier prezidenţial: Dacă propunerea CE privind cotele de imigranţi va fi adoptată, va trebui respectată