Ordonanţa militară 11, emisă de Guvern. Măsurile de carantină din Ţăndărei au fost ridicate

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, luni, că Guvernul a emis o nouă ordonanţă militară - ordonanţa militară nr 11. Printre măsurile anunţate de autorităţi se numără eliminarea interdicţiei zborurilor aeriene dintre România şi Spania, precum şi ridicarea măsurii de carantină din Ţăndărei, judeţul Ialomiţa.

RomaniaTV.net
11 mai 2020, 16:20
Ordonanţa militară 11, emisă de Guvern. Măsurile de carantină din Ţăndărei au fost ridicate

UPDATE: Ordonanţa militară nr. 11, emisă luni de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Principalele declaraţii făcute de Marcel Vela, ministrul de Interne

  • Astăzi am emis ordonanţa 11 din 11 mai 2020 care reglează unele aspecte ce ţin de continuarea unor măsuri adoptate în ordonanţele militare anterioare.
  • Primul punct pe care doresc să vi-l prezint este legat de suspendarea zborurilor către Spania şi din Spania către aeroporturile din România. Este continuarea suspendării care expiră astăzi şi este valabilă până în 14 mai inclusiv.
  • Al doilea punct este legat de exceptarea de la măsurile de carantinare sau izolare pentru personalul navigant, fluvial şi maritim care vine din porturi sau ţări catalogate ca zone roşii sau zone galbene. În ipoteza în care acest personal navigant nu prezintă simptome COVID-19 şi se încadrează în măsurile incluse în ordonanţele anterioare, nu este obligat să intre în izolare dacă vine din state de culoare galbenă sau carantină din ţările roşii.
  • Această măsură este sinonimă cu cea adoptată pentru piloţi şi echipajele aeronavelor sau pentru şoferii camioanelor care transportă marfă. 
  • O altă măsură luată astăzi care cred că aduce bucurie în oraşul Ţăndărei şi în judeţul Ialomiţa. A fost aprobată solicitarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii Speciale de Urgenţă Ialomiţa de a ridica măsura de carantinare pentru oraşul Ţăndărei, judeţul Ialomiţa. 
  • Dragi români, peste câteva zile se încheie starea de urgenţă şi vom trece în starea de alertă. Aş dori să mulţumesc fiecăruia dintre dumnevoastră şi împreună tututor pentru tot efortul pe care l-aţi făcut ca în aceste două luni de zile să fim responsabili, prevăzători şi să avem grijă de sănătatea noastră şi a celor dragi nouă. 
  • Ştiu că nu a fost uşor, ştiu că aţi răbdat şi că aţi depus eforturi pentru a-i proteja pe cei dragi.
  • Trebuie acum să transmitem un gând pios şi condoleanţe celor care i-au pierdut pe cei dragi, dar în acelaşi timp trebuie să ne bucurăm că mulţi români sunt astăzi printre noi şi se bucură de viaţă datorită dumnevoastră.
  • Fiecare aţi fost un erou, fie că aţi fost medici în prima linie şi aţi salvat oameni, fie că aţi fost în forţele de ordine şi aţi protejat cetăţenii, fie să aţi suferit în zone de carantină sau aţi stat în izolare, fie că aţi lucrat într-o brutărie şi aţi frămânat pâinea sau aţi condus un autobuz de transport public ori aţi trudit la locul de muncă. 
  • Împreună am reuşit ca România să fie astăzi la un nivel epidemiologic apeciat la nivelul Uniunii Europene, comparativ cu alte state care au pornit de la acelaşi nivel cu noi la sfârşitul lunii februarie. 
  • Urmează o perioadă grea. Trebuie să o gestionăm la fel de atenţi. Este păcat să stricăm ceea ce am realizat în aceste două luni.
  • Eroi aţi fost şi dumnevoastră şi bunicii şi părinţii care aţi stat acasă şi aţi explicat copiilor şi nepoţilor. dumnevoastră de ce trebuie să stea să se păzească de o boală necunoscută, să nu se bucure de soare sau să nu meargă în vacanţa de 1 mai la mare sau unii dintre dumnevoastră aţi suferit nemergând la biserică sau în alte locuri în care vă simţeaţi bine şi vă bucuraţi de cei din jurul dumneavoastră. 
  • Toate aceaste eforturi trebuie să le analizăm, să le cântărim şi să decidem împreună că trebuie să fim extrem de vigilenţi şi responsabili în continuare pentru că acest virus nu ia pauză, nici nu se odihneşte şi nici nu intră în vacanţă.
  • Mă bazez pe efortul fiecăruia dintre dumneavoastră că în continuare vom avea grijă de sănătatea celor dragi şi de sănătatea tututor.
  • Suntem cu toţii ctitori la o pagină importantă din istoria României. Vă mulţumesc tuturor pentru efort, dăruire şi patriotism. Dumnezeu să binecuvânteze România!

 

Declaraţia ministrului de interne vine cu trei zile înainte de expirarea stării de urgenţă. Guvernul a transmis luni spre Parlament un proiect de lege privind starea de alertă.

Citeşte şi: PROIECTUL DE LEGE privind măsuri contra COVID-19, adoptat de Guvern. Ce se întâmplă după 15 mai – VEZI DOCUMENTUL