PROIECTUL DE LEGE privind măsuri contra COVID-19, adoptat de Guvern. Ce se întâmplă după 15 mai – VEZI DOCUMENTUL

Guvernul a adoptat luni PROIECT DE LEGE privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, a anunţat şeful Cancelariei Guvernului, Ionel Dancă. Proiectul de lege prevede masuri din domeniile economic, medical sau al transporturilor. Proiectul a fost transmis către Parlament pentru dezbatere şi aprobare în regim de urgenţă. De asemenea, pe durata stării de alertă de instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

RomaniaTV.net
11 mai 2020, 09:54
PROIECTUL DE LEGE privind măsuri contra COVID-19, adoptat de Guvern. Ce se întâmplă după 15 mai – VEZI DOCUMENTUL

„Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru protejarea vieţii cetăţenilor şi a sănătăţii persoanelor fizice în perioada următoare, pentru reglementarea situaţiei de alertă care va fi instituită după încetarea stării de urgenţă şi, în absenţa unor reglementări clare de lege în acest context, atât viaţa românilor, cât şi sănătatea lor fizică ar putea fi puse în pericol. De aceea, Guvernul s-a reunit astăzi în şedinţă pentru adoptarea acestui proiect de lege care a fost transmis Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare în regim de urgenţă”, a declarat Ionel Dancă după şedinţa de Guvern.

CITEŞTE AICI PROIECT DE LEGE privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

El a precizat că prevederile proiectului de act normativ vizează, în mare parte, chestiuni care „au fost reglementate pe perioada stării de urgenţă, care vor fi continuate pe perioada stării de alertă şi care necesită o reglementare la nivel de lege adoptată în Parlament”.

Restaurantele şi mall-urile rămân închise şi după 15 mai. Vor fi deschise doar magazinele care au acces din afara centrelor comerciale. 

Începând din data de 15 mai, se va permite organizarea activităților de comercializare a alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, așa cum sunt cele de tip Drive in, room service sau livrare la clienți.

De asemenea, „se pot suspenda activitățile de comercializare cu amănuntul și serviciile în centrele comerciale, cu câteva excepții: vânzarea produselor electronice și eletcrocasnice, dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliu”.

În domeniul economic, potrivit acestor prevederi, va fi permisă organizarea activităţilor de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu presupun rămânerea clienţilor în spaţii destinate acestui scop, aşa cum sunt cele de tip drive-in, room-service sau livrare la clienţi. Tot în domeniul economic, pe perioada stării de alertă, se pot suspenda activităţile de comercializare cu amănuntul şi serviciile în centrele comerciale cu câteva excepţii în cazul cărora sunt permise astfel de activităţi, respectiv vânzarea produselor electronice şi electrocasnice, dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliu. Este, de asemenea, permisă activitatea desfăşurată de operatorii economici din centrele comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei şi este întreruptă comunicarea cu restul complexului„, a explicat Dancă, la finalul şedinţei de Guvern.

El a precizat că proiectul de lege prevede şi câteva excepţii pentru operatorii economici care-şi desfăşoară activităţile în centre comerciale, precum „cele legate de îngrijire personală, curăţătorie, cabinete stomatologice, optică medicală şi altele”.

Valabilitatea contractelor colective de muncă se prelungeşte pe perioada stării de alertă precum şi pe o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia, o măsură extrem de importantă pentru a asigura organizarea eficientă a activităţilor de muncă pentru personalul angajat, a mai anunţat Ionel Dancă.

 

Pe durata stării de alertă, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă„, a informat Ionel Dancă, după şedinţa de Guvern.

El a arătat că în domeniul sănătăţii în acest proiect se păstrează prevederea actuală referitoare la ocuparea posturilor fără concurs. Potrivit lui Dancă, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţilor subordonate pot fi ocupate de către personal contractual fără organizarea concursului dacă durata angajării nu depăşeşte perioada stării de alertă.

De asemenea, pe durata stării de alertă autorităţile pot plafona prețurile la medicamente, deinfectanți, dispozitive medicale. 

„Autorităţile pot plafona preţurile la medicamente, vaccinuri, dezinfectanţi, insecticide, dispozitive medicale şi alte materiale sanitare pe perioada stării de alertă”, a adăugat şeful Cancelariei prim-ministrului.

 

Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, la începutul şedinţei de Guvern că în cadrul acesteia va fi discutat proiectul de lege privind măsurile care vor fi luate după data de 15 mai în cadrul stării de alertă. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat că în acest proiect sunt trecute măsurile care au fost prezentate populaţiei la sfârşitul săptămânii trecute. De asemenea, premierul a atenţionat că Avocatul Poporului a sesizat CCR şi privind reglementările care afectează starea de alertă.